21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Het algemene en meest voorkomende btw-tarief is 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd. 9% is het lage btw-tarief en is op veel minder producten en diensten van toepassing. In het geval van het 0%-tarief wordt geen btw gerekend.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar moeten zijn, zoals medicijnen of eten. Bij andere zaken wil de overheid aanschaf stimuleren, zoals kunst. In al die gevallen geldt dus het lage tarief.
U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Voor bepaalde categorieën van goederen en diensten gelden gunstigere tarieven: 0%: bijvoorbeeld periodieke publicaties … 6%: bijvoorbeeld voedingsproducten, water, medicijnen, boeken, transport … 12%: bijvoorbeeld catering, sociale woningbouw, margarine …
Vrijgesteld van btw zijn onder meer de diensten van artsen, verpleegkundigen verzekeringsadviseurs en journalisten. Ook onderwijs gericht op de uitoefening van een beroep of functioneren in een werkkring, is vrijgesteld van btw. Vrijstelling houdt in dat over de vergoeding geen omzetbelasting verschuldigd is.
Voorbeelden zijn groente & fruit, vlees & vleeswaren, zuivel, brood, soepen & sauzen, pasta & rijst, snoepgoed, chips & noten, chocola- sap & siroop, frisdrank, bakproducten en voedingspreparaten & supplementen. Voor deze voedingsmiddelen geldt het standaard btw-tarief van 21%.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
Laag BTW-tarief op voedingsmiddelen
Eet -en drinkwaren voor menselijke consumptie die aan de eisen van de Warenwetgeving voldoen, worden door de belastingdienst aangemerkt als voedingsmiddelen. Hier wordt 9% BTW over geheven.
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt een btw-tarief van 9%, ook wel het lage btw-tarief genoemd. Eerder was dit altijd 6%, maar vanaf 2019 is het verhoogd naar 9%.
12% btw voor de maaltijden; 21% btw voor alle drank, ook non-alcoholische dranken zoals water en thee; 21% btw voor luxevoeding, tenzij verwerkt in gerechten (bv. krabsalade op een belegd broodje, truffel op een pizza).
Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Controleer hier welk tarief u moet hanteren.
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 6% BTW, met uitzondering van producten met alcohol, wenskaarten en de transport- en verpakkingskosten die onder 21% BTW vallen.
U moet in principe btw rekenen op alle bijkomende kosten die rechtstreeks in verband staan met de levering of dienst, zoals kosten van vervoer. U bent geen btw verschuldigd op kosten van herbruikbare verpakking, interesten en correct doorgerekende taksen ten laste van de klant, en in principe ook niet op kortingen.
Onder het 21%-tarief vallen: losse verkoop van haarverzorgingsproducten.
Als je geen BTW hoeft te betalen (of zelfs terugkrijgt) betekent dit dat je omzet te laag is geweest ten opzichte van de kosten.
Het btw-tarief van 9% geldt niet voor uitgaven die (vooral) bestaan uit reclame, video-inhoud of muziek. Het lage btw-tarief is dus niet van toepassing op betaalde (abonnementen op) streamingsdiensten voor films en muziek, zoals Spotify.
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.
Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
Btw-tarieven Polen
Een algemeen of hoog btw-tarief bedraagt in Polen = 23% Een laag btw-tarief bedraagt in Polen = 8% en 5%