Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat. Door de uitstekende laseigenschappen is het mogelijk om op zeer lage stroom te lassen.
Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel- en/of nikkel-ijzer gelegeerde laselektroden, zoals de UTP 86 FN. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid, waardoor er een stevige lasverbinding ontstaat.
Ook kun je oud gietijzer solderen, maar dan wel met koper, hiervoor moet je echter wel een acetyleen brander gebruiken om de vereiste temperatuur te verkrijgen, koper solderen doe je met een poeder en de constructie is gegarandeerd ' IJzersterk ' !
Gietijzer herken je aan de uitwendige vorm, omdat de gietnaden zichtbaar zijn en het oppervlak vaak wat ruwer is. Gietijzer is erg hard en daardoor erg bros. Als het breekt, kijk je tegen een korrelig oppervlak aan. Het motorblok is gemaakt van gietijzer.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Het is een relatief goedkoop materiaal omdat het makkelijk te gieten en te bewerken is. Nodulair gietijzer heeft goede mechanische eigenschappen denk bijvoorbeeld aan een goede treksterkte.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
Hoe sterk is een soldeerverbinding? Als er goed gesoldeerd wordt net zo sterk of sterker dan een lasverbinding! Welke legeringen kun je solderen? Eigenlijk alle legeringen van 1000, 3000, 4000, 6000, 7000 en dus ook de gietlegeringen.
Het belangrijkste verschil tussen hardsolderen en zachtsolderen is het smeltpunt van het toegevoegde soldeer. Wanneer toegevoegde soldeer een smeltpunt heeft onder de 450° heeft men het over zachtsolderen. Wanneer het toegevoegde soldeer een hoger smeltpunt heeft dan 450°, dan wordt dit hardsolderen genoemd.
Het verschil tussen gietijzer en gietstaal zit met name in het koolstofgehalte. Dat ligt bij gietstaal een stuk lager. Hierdoor ontstaan in gietijzer gemakkelijker scheuren.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C.
Let wel op met vervormingen: doordat gietijzeren pannen zwaar zijn kunnen ze natuurlijk wel sneller krassen veroorzaken. Zorg ervoor dat je voor gebruik op inductie de pan eerst grondig schoonmaakt.
Als het soldeersel niet goed hecht, maar bolletjes vormt, is het metaal waarschijnlijk niet schoon. Nog eens schuren, soldeervloeistof aanbrengen en opnieuw proberen. Als het soldeersel niet of slecht vloeibaar wordt, heeft je soldeerbout niet genoeg vermogen, of je gebruikt het verkeerde soldeersel.
Je pakt een aansteker en verwarmt de ring en beweegt je aansteker daarna rustig van links naar rechts totdat het krimpkousje zich om de mantel van de elektriciteitsdraden sluit. Zonder een soldeerbout soldeer je de draden aan elkaar vast en de krimpkous maakt dat de verbinding waterdicht wordt.
Door speciale boorolie te gebruiken, koel je zowel materiaal als boor. Het boren gaat effectiever en sneller en - niet geheel onbelangrijk - je boortjes gaan een stuk langer mee doordat de snijvlakken goed scherp blijven. Boorolie vind je in zowel vloeibare vorm als in een spuitbus.
De boor- en snijolie uit de WD-40 Specialist-range bewijst dan ook niet alleen zijn waarde bij het snijden en zagen, maar ook bij het draaien op een draaibank, tappen, bij frezen en uiteraard ook bij het boren. Als de olie achter mag blijven op het metaal, heeft het daar vervolgens ook nog een beschermende werking.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Het verwijderen van roest in een gietijzeren pan
Pak staalwol (of schuurpapier) en schrob stevig over de roestige gedeeltes van de pan. Na een tijdje zie je het originele (zilveren) gietijzer tevoorschijn komen. In feite haal je hiermee ook de antiaanbaklaag van je gietijzeren pan eraf.
Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal.
Gietijzer. Hoewel het een ongelooflijk sterk en duurzaam metaal is, zal het ijzer tuinmeubilair roesten als het buiten wordt achtergelaten in vochtige omstandigheden.
Gietijzer heeft een aanzienlijk lagere treksterkte dan andere soorten staal. Bovendien is gietijzer niet flexibel en enigszins breekbaar, een beetje te vergelijken met glas maar dan steviger. Terwijl een gesmede vuurkorf bijvoorbeeld netjes meebuigt onder piekbelasting.