Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Bij het windsurfen gebruik je praktisch alle spiergroepen intensief. Je levert vooral statische krachten, waarbij iedere verandering in stand van zeil en plank gevolgd wordt door een excentrische of concentrische spieraanpassing tot er een nieuw evenwicht is bereikt.
Windsurfen is een veeleisende sport. Je moet het zeil onder controle houden en je evenwicht op de plank bewaren – niet zo gemakkelijk als er een windvlaag komt opzetten of als de stroming aan je plank trekt. Je hele lichaam staat onder spanning tijdens het windsurfen, vooral je rug wordt uitgedaagd.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Het interessantste voor kitesurfers, windsurfers en zeilers in het algemeen is dat de Fenix 6 Pro naast GPS ook verbinding kan maken met andere wereldwijde navigatiesatellietsystemen, zoals GLONASS en Galileo. Garmin prijst dit horloge aan als het ideale stuk gereedschap voor "ruige avonturiers".
Windsurfen – ook wel Sailboarding genoemd – is een extreme sport waarbij gebruik wordt gemaakt van een surfplank met een aangehangen zeil.
Bij het overstag gaan draait de voorkant van je board naar de wind toe en loop je zelf om de mast heen, eveneens aan de voorkant van je board. Wat belangrijk is is dat je zo min mogelijk stappen maakt tijdens het overstag gaan om zodoende je stabiliteit te houden.
Meestal hebben we in Nederland te maken met 'windswell', oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven. Een 'groundswell' levert meestal de beste golven op.
Bij surfen maak je flink gebruik van de Lats (musculus latissimus dorsi). De lats zijn twee van de vier delen (één deel rechts en één deel links) die samen je brede rugspier vormen. Deze spieren bevinden zicht aan de zijkanten van de rug. De bekendste oefening om deze spieren te trainen zijn de good old pull-ups.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Surfen is leuk maar is wel één van de moeilijke watersporten om te leren. Je hebt diverse watersportactiviteiten in Nederland die veel gemakkelijker zijn om onder de knie te krijgen maar de grootste tip is wel 'laat je niet uit het veld slaan als je het echt wilt.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
Je kunt windsurfen op meren, diepe waterplassen en op zee. Met een giek kun je het zeil besturen. Als je op een surfplank staat zoek je evenwicht op de plank, en balans tussen je lichaamsgewicht en het zeil waar de wind in gevangen wordt. Voor een deel van de tijd hang je als het ware met je gewicht aan het zeil.
Het grote voordeel van foil surfen is, dat foil boards meer energie uit het water halen dan gewone surfboards. En dat ze die energie niet verliezen aan de wrijving die ontstaat als een plank in contact komt met het water.
Gijpen is een zeil- en windsurftechniek waarbij op een zeilschip de zeilen overgebracht worden naar het andere boord, terwijl een voor-de-windse koers (wind recht van achteren) wordt gevaren. Dit in tegenstelling tot het overstag gaan, een manoeuvre waarbij de neus van de boot door de wind wordt gedraaid.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.