Jobhoppers ontdekken sneller wat ze wel en niet leuk vinden. Je leert dit namelijk het beste door het zelf te ervaren. Door op onderzoek uit te gaan en verschillende banen uit te proberen trek je waardevolle conclusies. Hierdoor beland je vaak sneller bij de baan die het beste bij je past.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Het is verstandig om met enige regelmaat na te denken over je carrière. Niet dat het een gemakkelijke keuze is om te bepalen dat je vertrekt, maar een juiste overstap kan je veel stress besparen. Ook krijg je bij een nieuwe baan vaak een hoger salaris en misschien kom je bij een andere werkgever beter tot je recht.
Uit een onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics blijkt dat de gemiddelde duur van een dienstverband in de VS in 2020 ongeveer 4,1 jaar was. Dit betekent dat de meeste werknemers om de paar jaar van baan wisselen.
Jobhoppen is goed, doe het elke 3 tot 4 jaar
Patty McCord, voormalig chief talent officer bij Netflix en in die rol verantwoordelijk voor de huidige innovatieve werkcultuur binnen het bedrijf, zegt dat jobhoppen juist goed is, en dat jonge mensen dit het beste elke drie tot vier jaar kunnen doen.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Weinig verrassend, schalen mensen die echt genieten van hun werk – geschat op 15% van het totaal – de mate waarin aan hun basisbehoeften wordt beantwoord dus een stuk hoger in, concluderen de onderzoekers.
Uit een enquête van uitzendbureau Randstad blijkt dat liefst drie kwart van de werknemers bij zijn of haar huidige werkgever wil blijven. Ondanks de tienduizenden openstaande vacatures en de coronacrisis.
Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
De gemiddelde leeftijd van werknemers in de privésector is in vijf jaar tijd met 4,4 jaar gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstverlener Acerta. In 2017 was de gemiddelde werknemer nog 43,4 jaar oud. Sindsdien daalde de gemiddelde leeftijd gestaag tot 38,9 jaar in 2022.
Het totale inkomen aan loon of uitkering wordt tegen een hoger tarief belast in de inkomstenbelasting dan elke werkgever afzonderlijk doet bij het inhouden van loonbelasting. Uw werkgever kan namelijk geen rekening houden met het andere loon of uitkering.
Jobhoppen betekent dat iemand regelmatig van baan verandert. Een jobhopper doet dit op vrijwillige basis. Niet omdat diegene is ontslagen, maar gewoon om een frisse start te maken!
Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.
Nee, het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen. Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing. Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
Voor de rust na uw werktijd gelden de volgende regels: Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben. Er zijn ook sectorale richtlijnen en afspraken waar je je als zzp'er aan moet houden.
Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. In een periode van 16 weken mag een werknemer gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken. Per week moet er ten minste sprake zijn van een rustperiode van 11 uur per dag.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat werkgeluk van medewerkers een grote impact heeft op de prestaties die geleverd worden. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is bijna een kwart (24,1%) van de Nederlanders ongelukkig op de werkvloer.
Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar. Onderzoek van Nationale Vacaturebank laat een vergelijkbaar beeld zien.