Wat je als eerste kunt doen, is je aandacht richten op jezelf en meer specifiek op het gevoel van liefde voor jezelf. Zonder boosheid erin (bijvoorbeeld: ik hou wel van mezelf, ook al houdt … niet van mij), zonder dat het gerelateerd is aan andere personen of aan situaties. Alleen gericht op jezelf en vanuit jezelf.
Wanneer je nog middenin het geweld zit en je je zorgen maakt om je veiligheid, wacht dan niet langer en zoek meteen hulp. In geval van nood bel je met de politie, via telefoonnummer 112. Per jaar hebben er ongeveer 119.000 kinderen te maken met kindermishandeling en geweld thuis.
Ga je kiezen voor je eigen gevoel. Dit kan eng zijn want je moet dan los gaan laten wat de ander van je denkt, en meer gaan vertrouwen op je innerlijke stem en je eigen beweging. Het is niet meer die ander waar je op leunt, die jou de veiligheid moet schenken die je nodig hebt, maar je haalt het meer uit jezelf.
Als je als kind weet dat iemand je oppakt als je pijn hebt, je in bed legt als je moe bent, je opvangt als je bang of geschrokken bent en reageert op wat je ziet en zegt, dan voel je je veilig. Op die manier kun je je ook veilig hechten. Je leert dat als je je behoeften uit, daar een adequate respons op komt.
Geborgenheid wijst erop dat jij je veilig voelt en dat jij je beschermd voelt. In de provincie Groningen zijn historische borgen te vinden. Dat staat voor een burcht. En dat is precies de uitleg waar ik naar toe wil.
Belang van veiligheid en vertrouwen
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware smeerolie voor de samenleving: als mensen zich veilig weten en vertrouwen hebben, durven zij zich in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Psychologische veiligheid is een randvoorwaarden voor teamleden om sociale risico's te durven nemen. Als je je kwetsbaar op durft te stellen, durf je namelijk fouten te maken, een afwijkende mening te ventileren, om hulp te vragen en afwijkend gedrag te vertonen. Dit gedrag is de basis voor groei.
Werken aan een goede relatie
positieve illusies: het beste in de ander zien. lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn. samenhorigheid: een bondgenootschap of 'wij' gevoel hebben.
Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, loop je meer het risico op stress. Stress is weer een gevaar voor fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar kunnen thuis voelen is dus belangrijk.
Veilig Thuis is het Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Zij geven advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. En doen onderzoek bij vermoedens van Huiselijk Geweld en kinder- en ouderenmishandeling.
En niet door te wachten tot je lieve gedachten over jezelf denkt. Je doet dat door je lief(devol) te gedragen jegens jezelf. Hoe doe je dat? Dat doe je door je consistent (dus niet maandag wel en dinsdag niet, maar constant, dus de hele tijd) en constructief (dus positief, wijs, bemoedigend) te gedragen jegens jezelf.
Geef jezelf aandacht en respect
Wees vanaf het allereerste begin niet bang om de ander te laten zien wie je bent: je wensen, je gedachten en je emoties. Verder moet wederzijds respect aanwezig zijn in een relatie, vanaf het begin van de relatie.
'Jezelf dragen' is geen kwestie van jezelf met hardheid of ijzeren discipline te lijf te gaan. Het betekent ook niet dat je alles lijdzaam (ver)draagt of ontkent en probeert weg te stoppen. Integendeel: het betekent vriendelijk zijn voor jezelf en jezelf ontvangen in al zijn aspecten, ook het kwetsbare en onvervulde.
De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd.
Je voelt je veilig en geborgen bij je partner
De basis van een goede relatie begint bij dit gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je hebt het gevoel dat je helemaal jezelf mag zijn. Een gevoel dat meestal in het begin wel aanwezig is, maar dan komen er stoorzenders; verschillen in behoeftes en in levensstijl.
Geborgenheid betekent veiligheid en zekerheid ervaren, het gevoel hebben dat je ergens bij hoort. Op die basis is het mogelijk dingen te ondernemen en uit te proberen.
Fysieke veiligheid gaat over het verkleinen van de kans dat iemand slachtoffer wordt van een ongeval of incident. (Kleine) incidenten en ongevallen zijn op scholen onvermijdelijk. Wel kan een school er alles aan doen om het risico op ongelukken te beperken.