Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Spanje. Het is duidelijk te merken dat veel Spaanse likeuren steeds bekender en populairder worden in Nederland. Denk hierbij o.a. aan Anis Dulce, Crema Catalana, Hierbas, Licor 43, Calisay, Pacharan en Ron Miel. Er is veel te genieten!
Brandy, ook wel Spaanse cognac genoemd, is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven.
Wanneer men over Spaanse cognac spreekt, bedoelt men brandy. Brandy is afkomstig van het Nederlandse woord 'brandewijn', waarmee op gebrande wijn wordt gedoeld. Dit is weer een oude benaming voor wijn die gedistilleerd wordt en laat dat nu net zijn hoe brandy ontstaat.
Brandy is een likeur die wordt geproduceerd door het distilleren van wijn. Brandy bevat over het algemeen 35-60% alcohol per volume en wordt meestal geconsumeerd als digestief na het eten. Sommige brandewijnen worden gerijpt in houten vaten.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Drink Licor 43 Original puur - met of zonder ijs.
Licor 43 (ook wel Cuarenta y Tres of Licor Cuarenta y Tres) is een zoete Spaanse likeur met een duidelijke vanillesmaak. Ze wordt sinds 1946 door Diego Zamorra S.A. in Cartagena gemaakt.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Wanneer je de meerderheid vraagt naar de typische Spaanse specialiteiten, krijg je al snel als antwoord: tapas, chorizo, cerveza's en heerlijke sangria.
De typische Spaanse lekkernij 'churros y chocolate', is een geweldige traktatie tijdens de koude wintermaanden. Churros, soms aangeduid als de Spaanse donut, zijn lang en dun en gedoopt in suiker en meestal in een lus geknoopt.
chocolade en churros
Wat een klassiek Spaans gerecht! Churros zijn gebakken deeg gebakjes die meestal lang en dik. Ze worden geserveerd met een warme kop pure luxe chocolade! Het is bijna een zonde te hebben churros op een dessert menu als dit gerecht kan worden gegeten op elk gewenst moment!
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden.
Een andere variant is de cocktail van pils met bijvoorbeeld 7Up of Sprite, dit wordt een "Kivela", of een "Sneeuwwitje" genoemd, een pintje met bruisend water in (om niet te snel dronken te worden), noemt men een "Spavela" of een "Waterzakje". In Nederland wordt bier met grenadine ook wel smos genoemd.
Café con leche
Je krijgt 'm niet altijd met een schuimlaag, dus als je dat per se wilt kun je beter voor een cappuccino gaan.
Een Spanish coffee is eenvoudig te maken. Het lekkerste is om een verse, grote kop koffie te zetten met warme, opgeklopte melk. Zoals een koffie verkeerd, of zoals de Spanjaarden zeggen “Café con leche!”. Dit giet je in een glas met ijs, waarbij je een Spaanse likeur naar keuze toevoegt.
Cognac is een brandewijn, ook wel bekend als brandy, gemaakt van witte wijn. Die wijn moet voor minstens 90% uit ugni blanc, colombard en folle blanche-druiven bestaan.
Brandy hoort u rustig te drinken en even in de mond te houden, voordat u doorslikt. Zo kunt u de smaak goed tot u nemen en proeven. Het is mogelijk om brandy puur te drinken, ook wel 'neat' genoemd. Daarnaast kunt u brandy ook prima combineren met andere (non-alcoholische) drankjes, een brandy based cocktail.