Vanillepoeder wordt het meest gebruikt in zoete gerechten zoals cakes, op Franse toast, vers fruit, ijs, in havermout, pannenkoeken of wafels. Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien.
Alternatieven voor vanille-extract
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanillesmaak. En vanillepoeder bestaat uit 100% gemalen vanillestokjes, helemaal suikervrij dus en veel sterker van smaak. Je hebt er dus veel minder van nodig in een gerecht.
De karakteristieke vanillesmaak doet het uitstekend in zoete bakgerechten. Steeds vaker kom je het ingrediënt in smoothies en shakes tegen. Vanillepoeder is dan ook een gezond alternatief voor suiker, omdat het kruid van de vanille-orchidee van zichzelf al zoetig smaakt.
Wat is vanillepoeder? Voor het maken van vanillepoeder worden vanillestokjes eerst gedroogd en vervolgens tot poeder verwerkt. Het is niet te verwarren met vanillesuiker, want zuiver vanillepoeder bevat geen suiker.
Vanillepoeder wordt het meest gebruikt in zoete gerechten zoals cakes, op Franse toast, vers fruit, ijs, in havermout, pannenkoeken of wafels. Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
Jacob Hooy Vanillepoeder kopen bij Holland & Barrett.
Zo vervang je 1 tl vanille extract:
Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 2 zakjes vanillesuiker toe. Maak ook eens zelf vanille-extract!
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Naast vanillestokjes heb je ook nog vanillesuiker, met synthetisch vanillearoma (vanilline). Dit is op smaak gebrachte fijne suiker met vanillesmaak. Een ander alternatief is vanille-aroma of -essence.
Proeven met je neus
Je merkt dan geen verschil. Pas bij het openen van je neus komen de aroma-moleculen cinnamaldehyde en vanilline langs de retronasale geurreceptoren aan de achterkant van je neus en 'proef' je kaneel en vanille.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
Na 2-3 weken zal de vanille goed opgenomen zijn in de suiker om te worden gebruikt. Na enige tijd kan de suiker enigszins bruin worden dan weet je dat je suiker een heerlijke vanillesmaak heeft. Gebruik vanillesuiker in je koffie, thee of bij het bakken van je baksels.
Er zitten 1 kilocalorieën in 1 theelepel (2 gram) vanille extract.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak.
Vanillepoeder maken van (gebruikte) vanillestokjes:
Zet de MultiQuick staafmixer met specerijenmolen op de hoogste stand en blijf de knop ingedrukt houden totdat de vanillestokjes zijn fijngemalen. Hoe langer je maalt, hoe fijner dat het vanillepoeder wordt. 4. Het vanillepoeder is nu klaar om te gebruiken.
Oetker Vanille Bourbon Extract wordt gemaakt uit vanillestokjes van de Bourbon eilanden, bekend voor zijn kwaliteit en smaak. Dankzij de natuurlijke samenstelling en de hoge concentratie in vanille, volstaan enkele druppels Extract om je bereidingen en gebak nog smakelijker en lekkerder te maken!
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Vanille-extract zit vol antioxidanten, die oxidatieve stress door vrije radicalen tegengaan. Dat is gezond, want oxidatieve stress tast onze cellen aan. Vanille-extract gaat dit proces tegen en ondersteunt onze cellen om gezond te kunnen blijven.
met vanillebloem bedoelen ze soms zo'n zakje waarmee je vanillepudding maakt (wel via een warme methode). In welk recept heb je het nodig? Ja het is inderdaad puddingpoeder heb het al gevonden.