Warm op in een pannetje en drink het lekker heet. Je kunt 's ochtends een glaasje Oerbouillon drinken ter vervanging van koffie, lekker warm en voedend. En stoelgang bevorderend! Of einde middag als smakelijke oppepper.
In principe krijg je met 2 x per week een flesje Oerbouillon voldoende collageen binnen, maar op het moment dat je klachten ervaart dan is het een goed idee om het langer te gebruiken. Mijn belangrijkste advies is: voel en ervaar zelf wat het met je doet.
Je kunt bouillon zo drinken, maar meestal wordt dit geurige goedje gebruikt als basis voor soepen, stoven of sauzen. Ook bij het maken van jus, ragouts of het koken van risotto of groenten is bouillon de perfecte smaakmaker. En laten we de bouillonfondue, ook wel bekend als hotpot, niet vergeten.
Als je de botten eerst kookt of roostert, krijg je veel gelatine in je bottenbouilon ð De appelazijn voeg je aan het recept toe en helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten.
Door langzaam en op lage temperatuur te koken, krijgt u een goede conversie en voorkomt u dat vet, mineralen en andere rommel in uw bouillon emulgeert. Gekookte bouillon is troebel, vettig en heeft een lagere opbrengst . Om dat te voorkomen, begint u met koud water en uw botten (of groenten, als u vegetarisch gaat) en zet u het op hoog vuur.
Recept: bottenbouillon maken
Spoel de prei vooraf even goed schoon. Leg de botten en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan en giet daar nog zo'n 4 liter water bij. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de bouillon minimaal 2 uur, maar het liefst langer zachtjes trekken tegen de kook aan.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Tijdens het verhitten van het water en de runderschenkel drijven gestolde eiwitdeeltjes naar de oppervlakte, laat 5-10 min zachtjes borrelen en schuim dan af voor een heldere bouillon. Voeg na het afschuimen de soepgroente toe aan het water en laat mee trekken. Laat het geheel zachtjes 3 uur trekken.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst of winter, wanneer er veel virussen heersen, of wanneer je jezelf niet zo fit voelt.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG's in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.
Daarnaast is van het belang dat u extra gaat drinken. Hoeveel u extra gaat drinken, bespreekt u met de PD-verpleegkundige. Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk.
Als u werkt aan het verbeteren van uw darmgezondheid, raden we u aan om minstens drie kopjes bouillon per dag te drinken, idealiter de eerste op een lege maag in de ochtend. Voor haar, huid + nagels: Met zijn vele voordelen is collageen de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden.
Magere bouillon. Je maaltijd beginnen met soep kan je helpen de calorie-inname tijdens je eetmoment te beteugelen. Je bent dus sneller verzadigd. Net als niet-zetmeelrijke groenten hebben soepen op basis van magere bouillon een relatief laag caloriewaarde in vergelijking met die op room.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Een schenkel kun je op diverse manieren bereiden. Dit stuk rundvlees heeft wat meer tijd nodig om te bereiden. Juist bij een langzame garing zal het vlees lekker mals en sappig worden. Dit maakt een schenkel ideaal voor braad-, sudder of stoofgerechten, die vooral in de winter erg populair zijn.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten.
Vervolgens laat u de schenkel 3-4 uur trekken. Nadat de bouillon heeft getrokken, haalt u de schenkel uit de pan en kan deze in stukjes worden gesneden. U kunt het vlees weer toevoegen samen met de gewenste soepgroenten en alles nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Hoe vaak moet ik bottenbouillon drinken? Je kunt het elke dag drinken als je wilt. Voor een algemene ondersteuning adviseren wij circa 4 kopjes per week.
Verwarm de bouillon heel langzaam, breng geleidelijk aan de kook, zet het vuur laag en laat het minstens 6 uur sudderen ( ideaal is 12 - 72 uur) .
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.