Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Mag ik zelf kiezen of ik bij mama of papa wil wonen? Volgens de wet kan dat niet. Tot je achttien bent, beslissen je ouders of beslist de rechter. Je hebt wel het recht om je mening te zeggen over regelingen die over jou gaan.
Ja, maar er zitten 'maren' aan. Je bent niet meerderjarig en tot je dat bent val je onder het ouderlijk gezag. Je ouders hebben tot je 18e de plicht te voorzien in huisvesting en levensonderhoud.
Je mag als je 18 bent een huis kopen of een huurwoning huren. Misschien vind je dat wel een heerlijk idee! Zelf bepalen wat en wanneer je eet, wie er blijft slapen… Maar realiseer je ook: dat kost heel wat meer dan een kamer bij je ouders.
Voor wie is begeleid wonen? Kwintes biedt begeleid wonen aan vanaf 16 jaar en soms vanaf 18 jaar. Dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Het is voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij zelfstandig wonen.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Heb je plannen om alleen te wonen en wil je daar hulp bij? Vraag na hoe het OCMW je kan ondersteunen. Dat kan een leefloon zijn, als het OCMW dat goedkeurt.
Als je een appartement of huis huurt, is het belangrijk dat het binnen je budget past. Want je huurt iets om erin te leven en leven kost geld. Daarom is het verstandig dat de huurprijs maximum een derde van je nettoloon bedraagt.
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Hou je uitgaven bij
Als je op jezelf gaat wonen, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je zult ook veel meer post krijgen.
Op jezelf wonen kost in totaal € 1.057,-
Al met al ben je dus gemiddeld minimaal € 1.057,- per maand kwijt aan het op jezelf wonen. De kosten van het op jezelf wonen kun je drukken door toeslagen als zorgtoeslag en huurtoeslag aan te vragen. De meeste studenten hebben door hun lage inkomsten hier volop recht op.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liegen er niet om. Jongeren gaan inderdaad steeds later op zichzelf wonen. Het bureau meldt dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk verlaten en zelfstandig gaan wonen tussen 2006 en 2016 was gestegen van 23,6 naar 24,6 jaar.
Bij het huren van een sociale huurwoning wordt een minimumleeftijd van 18 jaar gehanteerd. Dit komt omdat sociale huurwoningen maar voor een kleine groep mensen beschikbaar zijn, waar minderjarigen helaas niet onder vallen.
Je moet een plek zoeken, verhuizen, inrichten, een leverancier voor gas, water en elektriciteit kiezen, een brandverzekering afsluiten, je domiciliëren … Alleen wonen is papierwerk Denk aan het huurcontract, verzekeringen, enz. Houd al je papieren goed bij. Alleen wonen is een grote verandering, ook emotioneel.
Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.
Zelfstandig wonen betekent niet altijd eenzaam te moeten zijn. Wie alleen woont, heeft vaak de ervaring dat vooral de paartjes wat minder gemakkelijk op bezoek komen. Vrouwen gaan niet graag mee op bezoek bij een alleenstaande man, omdat ze daar geen vrouwelijke gesprekspartner heeft en omgekeerd is dat vaak hetzelfde.
Seks met minderjarigen is in Nederland ten strengste verboden. Iedere ontuchtige handeling waarbij een kind van jonger dan 16 jaar betrokken is, wordt een volwassene dan ook zwaar aangerekend.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Seks hoort daar, wanneer men daar klaar voor is, ook bij. Het leeftijdsverschil tussen pubers is relatief klein. In de praktijk zal een 18-jarige in de meeste gevallen seks mogen hebben met een 15-jarige. Met name als er, zoals in jullie geval, sprake is van een vrijwillige relatie.
Wanneer je jonger bent dan 18 jaar kan je wel in aanmerking komen voor kamertraining of begeleid zelfstandig wonen via Jongerenwelzijn. Ouders, jongeren of professionelen kunnen aanmelden bij Jongerenwelzijn als de opvoedingssituatie in een gezin niet loopt zoals het hoort.
Begeleid wonen is er voor jongeren die zelfstandig willen wonen, maar die: nog niet volledig beschikken over alle benodigde vaardigheden om zelfstandig een huishouden te organiseren; moeite hebben actief te participeren in de maatschappij; wel op zichzelf zijn gaan wonen, maar er nog net niet helemaal klaar voor zijn.
Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is.