Munt is veelal erg geliefd, omdat je het aan verschillende gerechten kan toevoegen. Munt heeft een frisse smaak en een heerlijke toevoeging veel andere soorten eten. Voeg munt toe aan salades, vleesgerechten of groenteschotels.Daarnaast kun je ook muntthee maken of wat munt toevoegen aan een kan water.
Blaadjes kun je los plukken, beter is het om takken halverwege of onderaan af te knippen, dan maakt de plant weer nieuwe scheuten aan. Bloemen kunnen ook gegeten worden. Knip die ook af, met een stuk steel eraan, dan verschijnen er ook weer frisse blaadjes aan de plant.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
Je kunt munt zowel gedroogd als vers gebruiken. Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. Ook bij courgettes, erwten, tomaten en lamsvlees smaak munt lekker. In desserten kun je munt combineren met chocolade.
– 3 takjes verse munt toevoegen een een glas met kokend water. Giet warm water over de theebladeren en spoel dit weg. Het blad opent zich waardoor en nu meer smaak vrij komt. Voeg het water toe en doe de takjes munt en suiker erbij.
dep de muntblaadjes droog met keukenrol of een propere theedoek. leg de blaadjes munt op een bakplaat. laat de munt +/- 2 uur drogen in een op 80°C voorverwarmde oven. laat de munt nog even afkoelen en bewar ze vervolgens in een glazen bokaal met schroefdeksel of een tupperware doosje.
Om munt goed te wassen, pluk je alle muntblaadjes van de steel en vul je een grote kom met koud water. Dompel de muntblaadjes onder en roer ze rond. Na ongeveer een minuut is het vuil naar de bodem gezakt. Haal de muntblaadjes voorzichtig uit het badje en laat te drogen.
Verdeel de munt over vier grote theeglazen.Schenk het water op de munt en laat ca.3 minuten trekken.Voeg naar eigen smaak rietsuiker, honing of agavesiroop toe.
Wil je munt invriezen? Was dan de blaadjes en dep deze droog met keukenpapier. Verpak de munt in kleine porties in boterhamzakjes en doe ze dan meteen in de vriezer. In de vriezer is munt 1 jaar houdbaar.
Als je een beginner bent zoals ik en geïntimideerd bent door kruiden, hoef je niets te vrezen met munt. Je kunt het zelfs rauw eten en het is letterlijk een beetje als het eten van een munt, maar het voelt gezond aan.
Maak de muntsuiker door in een vijzel de suiker met muntblaadjes fijn te malen. Blijf malen tot de suiker lichtgroen is. Meng er dan de geraspte limoenschil door.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
De Marokkaanse muntplant is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. De teelt is het zelfde als gewone munt. Muntblaadjes geven een verassende, frisse smaak aan allerlei gerechten. Het past goed bij salades, dipsausen, nieuwe aardappelen, lamsvlees, enz.
In een pot heeft munt minder toegang tot water en voedingsstoffen. Zonder de juiste verzorging, krijgt munt in potten snel gele bladeren en wordt minder vol.
Zoals al eerder is genoemd werd munt al heel vroeger gebruikt voor pijnstillende werking. Zo kan muntthee helpen buik- en darmklachten verzachten. Het kan helpen bij winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkramp en prikkelbare darm syndroom (PDS) gerelateerde klachten. Ook zou muntthee kunnen helpen bij misselijkheid.
Snij ongeveer 9 cm van de top van de munt af. Knip een klein stukje van het bovenste topje af. Snij nu een stukje van de onderkant recht af, net onder 2 blaadjes. Verwijder nu de onderste blaadjes zodat de onderkant van de stek bladvrij is.
Voor een munt met lichte aanslag levert een zachte tandenborstel al te veel krassen op. Maar voor een munt met een dikke corrosie laag kunt u vaak na een zachte borstel ook een zachte messingborstel gebruiken. De zachtere corrosie kan hierdoor verwijderd worden, terwijl hardere lagen eronder achterblijven.
Munt kan je toevoegen aan gerechten of aan thee, je kan het in capsulevorm innemen, aanbrengen op de huid of het aroma inhaleren. Voor welke vorm je het beste kiest, is afhankelijk van je klachten of het doel dat je wenst te bereiken: Om een slechte adem te behandelen, kan je het beste verse of gedroogde bladeren eten.
Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht. Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.
Verse muntthee is simpel om te maken. Giet kokend heet water over theeblaadjes, munt en suiker en laat vier minuten trekken. Schenk de thee in glazen en serveer met verse munt. Heerlijk voor bij de lunch of als tussendoortje.