Je hebt eigenlijk precies hetzelfde nodig als bij het maken van een gewone koffie met een French press. Je gebruikt nu alleen geen kokend water, maar koud water. En je laat de koffie niet 2 tot 4 minuten trekken, maar 12 tot 24 uur. Na het trekken kun je de filter langzaam omlaag duwen om de koffie te filteren.
Houd het handvat stevig vast en trek de zuiger naar boven. Voeg aan de kan een vol lepeltje koffie (7-8 gram) toe per 200 ml water. Giet warm, niet kokend water in de kan.
De cafetière is samengesteld uit een glazen kan, een metalen zeef en een deksel. Heet water dat net van de kook af is wordt samen met gemalen koffie in de kan gedaan. Na een wachttijd van ongeveer 4 minuten druk je de zeef naar beneden. Hierdoor wordt de koffie en het koffiegruis gescheiden.
Gebruik 2 el grofgemalen koffie voor elk kopje koffie van 180 ml. Voeg de koffie toe aan de lege cafetière. Gebruik voor deze zetmethode een grove maling om een rijke smaak te krijgen zonder dat deze bitter wordt.
De cafetière, ook wel bekend als French press, is een bekende zetmethode. Een cafetière bestaat uit een glazen pot met een metalen filter. Het hete water komt voor langere tijd in contact met de gemalen koffie, waarna het wordt gefilterd. Een grove maling past hier het beste bij.
Koffie zetten met een French press is vrij eenvoudig: laat het water gedurende 3 tot 4 minuten over grof vermalen koffie trekken, voordat je het filter indrukt en de koffie serveert.
Wat is de beste french press? De Bodum Brazil cafetiere is als beste uit onze test gekomen wegens de de uitstekende bouwkwaliteit. In onze test geven we aanbevelingen op basis van jouw wensen. Zo hebben we de beste cafetière met RVS of glazen koffiekan, voor op reis of voor een lage prijs voor jou geselecteerd.
Meestal is een volle schep met een koffieschepje of eetlepel voldoende voor een kop normale zwarte koffie. Dit is ongeveer 7 tot 8 gram. Drink jij je koffie liever wat sterker? Voeg er dan nog een half schepje gemalen koffie aan toe.
Hoeveel schepjes koffie voor 2 kopjes? Voor 2 kopjes koffie van elk 200 ml (dus in totaal 400 ml) gebruik je 2 ruime eetlepels als je van milde koffie houdt.Wil je de koffie iets sterker hebben, dan gebruik je 3 afgestreken eetlepels gemalen koffie.
Hoeveel schepjes koffie per pot is afhankelijk van je smaakvoorkeur. Maar als je 1 liter vers water gebruikt, neem dan 60 gram verse, gemalen koffie. Dit is de basis voor lekkere koffie. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes per pot of per liter water.
Reken bij iedere bak koffie, een kwart schepje koffie meer. Zo heb je voor 2 bakjes koffie 1,5 schepje nodig. Voor 8 bakjes sterke koffie heb je 1,5 liter water en 6 schepjes koffie nodig.
Een goede richtlijn voor hoeveel koffie per liter water is 60 gram verse, gemalen koffie versus 1 liter vers water. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes. Als je geen schepje hebt, gebruik dan 5 afgestreken eetlepels.
Een goede richtlijn is 12 gram vers gemalen koffie versus 200 ml vers water. In schepjes is het gemiddeld genomen 1 afgestreken schepje per kop koffie. Als je geen schepje hebt, gebruik dan een afgestreken eetlepel.
Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
Wacht even met opschenken nadat het water het kookpunt heeft bereikt. Als je de temperatuur iets laat zakken dan voorkom je dat bittere smaken en aroma's die je niet in je koffie wilt hebben in je kopje terecht komen. Kies voor een grove maling. Het lekkerste is natuurlijk verse koffie en zelf gemalen.
De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water.
Senseo koffiepads zijn verkrijgbaar voor een medium of large kopje, waarbij een medium kopje overeenkomt met 120 ml.koffie en een grote kop is gelijk aan 200 ml.
Het enige wat je nodig hebt is een steelpan, wat water, een lepel en koffie in de vorm van poeder. Giet het water in je pan. Gebruik iets meer water dan de hoeveelheid koffie die je wilt hebben want je verliest een deel van het water aan het koken in de pan. Roer het koffiepoeder meteen in het water.
De French Press schoonmaken
Haal het ding uit elkaar en reinig alle onderdelen in de vaatwasser of met de hand. Laat alles drogen, zet het terug in elkaar en klaar. Het enige waar je echt moet op letten, is om de filterunit op de juiste manier weer in elkaar te stoppen.
De French Press is een handig apparaat om echte koffie mee te zetten. Daarbij heb je bijna niets nodig voor de robuuste koffie. Je hebt alleen het apparaat, gemalen koffie en warm water nodig. Dit apparaat maakt zelfs geen gebruik van een filter, het is eigenlijk een ouderwetse manier van koffiezetten.
Misschien denk je nu aan snelfiltermaling, maar dat is niet aan te raden. Deze maling is al te fijn om french press koffie mee te zetten. Het is beter om de bonen zelf te malen.