Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Wil je het gebraad toch vooraf klaarmaken? Bereid het dan ineens helemaal. Om het op te warmen, laat je het zachtjes warm worden. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een oven van 60°C.
Resterend vlees van op de barbecue mag je later opnieuw opwarmen, op voorwaarde dat dit vlees in de koelkast werd bewaard (en dus niet een paar uur op tafel heeft gestaan). Warm het bij voorkeur op in de pan of in de oven, want mocht je het opnieuw op de BBQ gooien, dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius. Pak de rollade in aluminiumfolie en leg deze in een ovenschaal. Als de oven volledig is opgewarmd zet je de rollade voor ongeveer 20 minuten in de oven.
Vlees opnieuw opwarmen
Stoofvlees kun je het best opwarmen in de oven op 170°C bedekt met folie. Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.
Rollade is nog altijd een mooi traditioneel stuk vleesch.
Je kunt het warm, lauw of koud eten.
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Bedek de ovenvaste schaal met aluminiumfolie. Verwarm het gerecht in de ovenvaste schaal op de temperatuur en gedurende dezelfde tijd als aangegeven voor uw vlees of vis. Zet uw borden enkele minuten in de microgolfoven of zet uw borden ongeveer 10 minuten in de oven op 80°C.
Opwarmen /bereiden en bewaren Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang.
Gebakken biefstuk kun je afgedekte 2 dagen in de koelkast bewaren. De gebakken versie kun je ook invriezen, maar is dan maar een maand of 2 tot 3 houdbaar. Biefstuk metten bakken smaakt beter dan eerst twee dagen in de koelkast bewaren en dan bakken.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Noedels: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Wokgerechten: opwarmen op hoog vuur onder voortdurend roeren.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat. Potjes babyvoeding kunnen prima in een pannetje met heet water, au bain marie, opgewarmd worden.
Heb je gisteren een lekkere ovenschotel gemaakt en heb je nog een beetje over? Warm de ovenschotel opnieuw op! Dit doe je het beste gewoon weer in de oven en niet in de magnetron. Voor het opnieuw opwarmen van een ovenschotel kun je het beste de ovenschotel inpakken in aluminiumfolie.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Sommige ovens hebben een klein lampje dat aan gaat wanneer het de juiste temperatuur heeft. Dit lampje zit gewoonlijk naast de draaiknop van de oventemperatuur. De meeste ovens hebben 10 tot 15 minuten nodig om tot de juiste temperatuur te verwarmen.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
Is de rollade gebakken, dan bewaar je het in de koelkast het beste in een afgesloten plastic bakje, dus niet open op een bord in de koelkast. Wil je deze gebakken rollade invriezen kun je het beste het vlees verpakken in een diepvriesbak dat je luchtdicht kunt afsluiten.
De rollade is gaar als een vleesthermometer ca. 70 °C aanwijst of als u in de rollade prikt en er helder vocht uit komt. Leg de rollade op een snijplank en laat hem ca. 10 minuten rusten.
Het gewicht van de rollade kan afgestemd worden op het aantal personen waarmee u eet. Hou rekening met ± 150 g per persoon en verminder deze hoeveelheid wanneer de rollade onderdeel uitmaakt van een diner met meerdere gangen en/of er kinderen mee-eten.