Sommige jongeren zijn geboren financiële planners, maar de meesten moeten leren om met geld om te gaan. Als je thuis woont heb je misschien niet zo veel uitgaven. Je geld gaat op aan kleding, uitgaan, mobiele telefoon, een scooter, en misschien kostgeld. Zodra je uit huis gaat, nemen je uitgaven toe.
Voordat er geld wordt uitgegeven, moet het eerst binnenkomen. Scholieren verdienen hun geld met bijbaantjes zoals kranten bezorgen of oppassen. Volgens een onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 12 en 14 jaar gemiddeld € 48.60 per maand verdienen. Jongeren tussen de 15 en 19 jaar verdienen gemiddeld € 303.10.
Jongeren zijn financieel kwetsbaar. Ze hebben vaak flexibel werk en weinig tot geen vermogen waardoor ze geen buffer hebben om op terug te vallen. Daarnaast hebben veel jongeren een forse studie schuld van gemiddeld 15.000 euro. Het Nibud ziet een grote kans voor financiële scholing.
' 'Eind 2019 waren er 32.000 jongeren met betalingsproblemen, eind 2020 is dit aantal met 2.000 gestegen naar 34.000. ' Hoe komen jongeren dan in de schulden? Het Nibud, de onafhankelijke stichting die informeert over de financiële situatie van huishoudens, plaatste in 2020 een inzichtelijke begroting.
De (rijks)overheid is namelijk de grootste schuldeiser. De schulden aan de Belastingdienst, CJIB en DUO zijn sterk toegenomen en beslaan een steeds groter deel van de problematische schulden.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.
Je kunt op verschillende manieren geld opzijzetten. Bijvoorbeeld via een spaarrekening of door te beleggen. Je kunt de rekening op je eigen naam zetten of op de naam van het kind. In dat laatste geval kan het kind er vanaf zijn achttiende mee doen wat hij of zij wil.
De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid, het speelt zich af achter talloze voordeuren. Zelfs zelfmoord komt voor.
Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Waar kan je terecht? Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich gratis aanmelden bij Stichting ONSbank. Zij helpen jongeren in zes maanden 'een toekomst zonder schulden op te bouwen'.
In eerdere jaren was dat beduidend minder (rond de 16 procent in het wo en 7 procent in het hbo). De gemiddelde studieschuld – zonder de niet-leners – is met zo'n vijfduizend euro gestegen naar ruim 24 duizend euro. Wo-studenten (29.235 euro) lenen meer dan hbo-studenten (21.637 euro).
6 op de 10 jongeren krijgen af en toe zakgeld van hun ouders. Dat blijkt uit een enquête van de VRT, De Tijd en Wikifin.
Hoeveel moet ik sparen voor mijn kind? Gemiddeld sparen ouders 500 euro per jaar per kind. Dit komt neer op ruim 40 euro per maand. De meeste mensen weten ook al precies waar het kind het geld aan moet besteden.
Een schuldeiser kan ook een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incasso inschakelen om een schuld minnelijk in te vorderen. Ook zij moeten zich houden aan wat hierboven staat, maar voor hen gelden er zelfs nog bijkomende regels.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden. De ene helft van de scholieren met spaargeld heeft minder dan 500 euro gespaard, de andere helft heeft meer dan 500 euro gespaard. In 2016 lag de mediaan op 600 euro.
Vanaf je 18e jaar ben je daarvoor zelf premieplichtig. Je kind krijgt dan te maken met het verplichte eigen risico en hij of zij kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.
Iemand heeft een schuld aan een ander en is een schuldenaar of debiteur, als die ander een vordering, veelal uitgedrukt in geld, op de eerstgenoemde heeft. Een schuld kan ontstaan doordat een dienst of goed bij levering niet direct wordt voldaan.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.