Ik raad je daarom sowieso aan om de ochtend zon of de zon in de namiddag te gebruiken zodat hij niet op volle sterkte is. Leg de stenen minstens vier uur in het zonlicht. Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Celestiet, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
Edelstenen kunnen ontladen en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen voor ongeveer 8 uur. De stenen langer en vaker in de piramide plaatsen geeft nog beter resultaten. Sommige stenen zoals Citrien, Cyaniet en Seleniet reinigen zichzelf en hoeven daarom niet gereinigd te worden.
Toermalijn, Shungiet, Labradoriet , Amazoniet en Aventurijn zijn prettige stenen tegen straling en/of elektrosmog.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Je zou je steen of edelstenen set op een cluster van bergkristal, amethist, rozenkwarts, seleniet of carneool kunnen activeren. Dit zou het beste werken voor een periode van 24 tot 28 uur op een plek waar normaal geen daglicht is. Daarna moet de cluster zelf natuurlijk ook gereinigd en opgeladen worden.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Fysiek kan prehniet ondersteunend helpen bij afvallen omdat het de vetstofwisseling stimuleert en helpt gifstoffen afvoeren. Het heeft een positieve werking op de nieren, blaas, thymus, schouders, borst, longen, jicht, het bloed, bindweefsel gezwellen, nachtmerries, fobieën, angsten en hyperactieve kinderen.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken? Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken. Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Ja! Edelstenen die uit dezelfde groep komen, gaan meestal goed samen. Een Groene Toermalijn zou dus prima samen kunnen gaan met Zwarte Toermalijn, maar ook edelstenen uit de kwartsfamilie worden vaak met elkaar gecombineerd. De Gouden Driehoek van Bergkristal, Rozenkwarts en Amethist ken je vast wel!
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.
Opladen kan door de Amethist bij (ochtend) daglicht - dus niet in de felle zon - in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes of op een Bergkristalgroep te leggen. Amethist mag nooit in de felle zon gelegd worden, want dan verbleekt hij helemaal.
Tips voor gebruik: -Leg een rozenkwarts neer in een ruimte waar creatieviteit en liefde versterkt moeten worden. -Op je nachtkastje heeft rozenkwarts een positief effect op je nachtrust, maar ook op je liefdesleven. -Draag rozenkwarts aan een ketting voor dat heerlijke beschermende gevoel van liefde.
Amethist is een paarse kwartssoort. Amethist werkt beschermend, zuiverend, ontspannend, brengt harmonie en innerlijke rust. Het maakt je hoofd helder en geeft inzicht in je gedrag en in de keuzes die je maakt. Hierdoor helpt het slechte gewoontes en verslavingen te erkennen en achter je te laten.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
Cinnaber
Omwille van de dieprode kleur werd cinnaber al vanaf de oudheid gebruikt om er verf of cosmeticaproducten van te maken. Tegenwoordig dient cinnaber, omwille van de giftige eigenschappen, alleen nog maar om er kwik uit te winnen.
Losse edelstenen
Hardnekkiger vuil kan verwijderd worden met een goed uitgewrongen, in zeepsop gedrenkte doek. Dunne plekken in de polijstlaag en krasjes kun je bijwerken met aluminiumoxide, ceriumoxide of diamantpoeder (verkrijgbaar op mineralenbeurzen), of heel fijngemalen krijt.