Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval.Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie.Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
Dus als je veel zwemt, moet je wekelijks een zuiverende behandeling (Clarifying shampoo bijvoorbeeld) nemen om dit residu te verwijderen. Probeer een spoeling met appelcider azijn voor een natuurlijke oplossing. Appelazijn helpt bij het afbreken en wegwassen van overtollig chemisch residu voor gezonder, voller haar.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Bij een flinke workout gaat jouw hoofdhuid ook zweten, met vochtig en vettig haar tot gevolg. Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt. Dan wordt het haar droog, dof en breekbaar, omdat er vuil en andere dingen in de haren kunnen komen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken. Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!) gaat zorgen. Haar is een niet-levende vezel, waardoor alles wat op je haar blijft zitten tussen wasbeurten er ook óp blijft zitten.
DROOG OF BESCHADIGD HAAR
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor je haar. Het maakt je haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken.
Het drinken van water verhoogt de gezondheid van je haar. En ook de glans en zachtheid van je haar wordt aanzienlijk verbeterd! Ook kan water een positieve invloed hebben op de groei van je haar. Het drinken van water heeft dus een positieve invloed op de binnenkant en de buitenkant van je haar!
Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.