Door de navelstreng lopen drie bloedvaten: twee slagaders en een ader. De ader in de navelstreng voorziet het kind van voedsel en zuurstof, terwijl de twee slagaders afvalstoffen van de foetus naar de placenta vervoeren.
De navelstreng bevat 2 slagaders en 1 ader.
In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zit een dikke beschermende laag 'gelei' die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten over het algemeen goed beschermd zijn.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt. Deze navelstrengvaten zijn omgeven door de gelei van Wharton.
Het bloedvat dat vanaf het kind richting de placenta gaat, wordt de navelstrengslagader genoemd. Dit bloedvat bevat zuurstofarmbloed. De navelstreng bevat twee navelstengslagaders. Vanaf de placenta komt er zuurstofrijkbloed binnen via de navelstrengader.
De navelstreng is tijdens de zwangerschap van groot belang voor je baby. Het verbindt namelijk je baby met de placenta, waardoor je baby alle nodige voedingsstoffen en zuurstof binnen kan krijgen. Ook afvalstoffen en koolzuur worden afgevoerd via de navelstreng.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
De placenta bestaat uit een netwerk van bloedvaten, dat via grote bloedvaten in de navelstreng verbonden is met de bloedsomloop van de foetus. Daar waar de bloedvaten van de foetus heel dicht langs die van de moeder lopen, kunnen zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld worden.
Uit onderzoek blijkt dat het langer intact laten van de navelstreng gezondheidswinst oplevert voor de baby, vooral te zien in het ijzergehalte.Hierdoor is er een bewezen minder hoge kans op bloedarmoede.
Wat is een lotusbevalling
Bij een lotusbevalling blijven de navelstreng en placenta met de baby verbonden totdat deze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal 3 tot 10 dagen na de bevalling, net als een navelstompje dat van je baby loslaat.
Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt, dan loopt het kindje een groot percentage van de hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mis. Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte volledig uitklopt, zodat ze al haar waardevolle bloed meekrijgt.
Na de geboorte zal je baby zelf gaan ademen. De navelstreng is niet meer nodig en wordt doorgeknipt. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Er blijft een klein stompje over bij je baby, dat er na ongeveer 10 dagen af valt.
Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen.Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.
Je slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar je organen en weefsels. Aders voeren kooldioxide en afvalstoffen juist weer af. Daarnaast hebben aders een dunnere wand dan slagaders en liggen deze meer aan de oppervlakte. Door deze vaten stroomt het bloed terug naar het hart.
Vanuit de aorta lopen slagaderen naar alle organen. De normale diameter van de aorta is 2 tot 3 cm. Ter hoogte van de navel splitst de aorta zich in twee bekkenslagaderen (de rechter en linker arteria iliaca). Via deze twee slagaderen gaat het bloed verder naar de benen, de darmen, de blaas en de voortplantingsorganen.
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Een mutsje helpt met warm blijven, zeker in de kraamweek. Toch zijn er af en toe ouders die het mutsje vlak na de geboorte weigeren. De reden? Door het huid-op-huidcontact dat moeder en kind direct na de geboorte krijgen, zou het mutsje overbodig zijn.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
De navelstreng wordt na de geboorte van je baby afgebonden en doorgeknipt, dit heet ook wel afnavelen. Vroeger werd hiervoor een speciale veter gebruikt, daarna werd deze vervangen door een plastic navelklem van ongeveer 5 cm lang. Het doorknippen is vaak een klusje voor de partner van de moeder, een speciaal moment!
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Waarom zou je je placenta eten? Volgens voorstanders van het eten van de placenta zit het orgaan vol voedingsstoffen en hormonen die je zelf hebt aangemaakt. Het zou daarom het herstel na de bevalling bevorderen en allerlei andere gunstige effecten hebben.
Een gentle sectio is een natuurlijke keizersnede. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is dat de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.
De navelstreng: een levensband
Eens je baby geboren is, heeft hij/ zij de navelstreng niet meer nodig. De dokter klemt hem dan met twee klemmen vast om de bloedsomloop te onderbreken en knipt hem vervolgens door. Soms mag de papa dit zelfs doen! De procedure is niet pijnlijk voor je baby.
- Laat afnavelen is voor zowel de premature als de aterme neonaat van groot belang om een anemie te voorkomen (op de korte termijn, maar ook op de leeftijd van 3 maanden) en daarmee het aantal neonatale bloedtransfusies te reduceren. Dat is recent in een aantal klinische studies en in meta-analysen aangetoond.