Norivellen worden voornamelijk gebruikt om sushi in te wikkelen.Het kan in reepjes gescheurd worden en aan soepen worden toegevoegd of als condiment gebruikt worden. Het aroma wordt sterker als de vellen voor gebruik worden geroosterd.
Nori vellen zijn de donkergroene bladeren die vaak gebruikt worden bij sushi. Ze zijn gemaakt van samengeperst zeewier en zijn daarom erg gezond. Zeewier heeft een bijzonder hoog gehalte aan jodium en ijzer. Daarnaast bevat het ook de mineralen calcium, magnesium en kalium.
Nori vellen hebben een ruwe en een gladde kant. Leg het nori blad met de ruwe kant naar boven.
Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen hetzij op het bord of toegevoegd tijdens het koken. Vaak worden deze smakelijke gedroogde mengsels verrijkt met kruiden zoals knoflook, chilipeper en gember.
Verse nori is donkerrood, of zelfs purper van kleur. Gedroogde nori is lichtbruin en heeft een hartige en ietwat nootachtige smaak. Deze smaak wordt intenser als je het bakt, frituurt, of – zoals de Japanners doen – er nori vellen van maakt.
In de verpakking een paar maanden te bewaren. Eenmaal geopend, luchtdicht, liefst in de koelkast nog een paar dagen te bewaren, maar pas op, als het vochtig/slap wordt is het echt niet lekker meer: taaie kauwgom.
Chef koks gebruiken het liefst nori vellen waarbij het gewicht minstens 95% uit zeewier bestaat. De beste kwaliteit nori wordt bereikt wanneer er 280 g zeewier wordt gebruikt voor 100 volledige bladen.
Zeesla. Zeesla, een groen zeewier, lijkt op kropsla. Je kunt het ongekookt eten in een salade, als wrap of als vervanger voor nori bij sushi. Zeesla heeft een spinazie-achtige notensmaak.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.
De Hira Giri snijtechniek
De vis wordt allereerst in een horizontale plak van een 0.5 tot 1 centimeter gesneden, om vervolgens de grote plak in kleinere stukken te snijden. De afmetingen van deze kleine stukken hangen af van de grootte van de sushi en worden daarom daar op afgestemd.
Maar wat is nori precies? Het is een eetbaar zeewier dat gedroogd is en in bladen geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zelfs zwarte kleur. Het is rijk aan eiwitten en mineralen en daarom ook erg geliefd onder vega's en vegans.
Het Japanse gerecht uramaki is binnenstebuiten gekeerde maki, een sushirolletje bestaande uit sushirijst, twee of drie soorten vulling en een velletje zeewier, zo gerold dat het zeewier aan de binnenkant en de rijst aan de buitenkant zit.
In nori zitten veel vitaminen en mineralen. 100 gram nori bevat 47% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C en 33% van de ADH aan vitamine A. Verder zit er 37% van de ADH aan zowel foliumzuur (B11) als B2 in. Voorts bevat het 9% van de ADH aan B1 en 7% van de ADH aan vitamine E.
Zeewier is supergezond en zit bomvol eiwitten en mineralen uit de zee. Zeewier neemt namelijk meteen de voedingsstoffen op uit het water. Met de hoeveelheid vezels en eiwitten is deze groente uit de zee een goede toevoeging aan onze dagelijkse voeding. Nori is de bekendste en meest gebruikte zeewier ter wereld.
Net als planten geven ze zuurstof af aan onze atmosfeer. Algen zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en antioxidanten. De meeste algensoorten bevatten mineralen zoals ijzer, jodium, calcium, natrium en aminozuren. Algen bevatten tevens vitamines, sporenelementen en plantaardige eiwitten.
Het zo kenmerkende zwarte zeewiervelletje om je sushi heen, de nori, is niet zomaar een favoriet bij het gebruik in sushi in de keukens van Sushipoint. Het bevat bijzonder weinig calorieën maar bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C, mineralen en jodium.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
Gedroogd zeewier bakken
Bak dan gedroogd zeewier. Er komt dan namelijk veel extra umami (hartigheid) vrij. Bovendien krijgt het wier wat meer 'crunch'.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie.
Bij sommigen zorgt een te veel jodium voor een overstimulering van de schildklier. Hierdoor produceert de schildklier te veel schildklierhormonen waardoor klachten als slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies kunnen ontstaan. Dit noemen we hyperthyroïdisme.
Nori wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo'n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie (Porphyra). Vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen.
Saitaku Nori snack bestellen | ah.nl.
Saitaku Sushi nori bestellen | ah.nl.