Op Windows, Linux of Chrome OS doe je dit door CTRL, Shift en N vast te houden.
Zodra u het venster sluit, wist de incognitomodus uw browsegeschiedenis, cookies en cache van Chrome, waardoor uw activiteiten verborgen blijven voor gebruikers van hetzelfde apparaat. Incognito gaan voorkomt echter niet dat uw informatie wordt gezien door de websites die u bezoekt of door andere derden.
Via de incognito-modus lijkt alleen de volledig scherm-toestemming te worden bewaard. Sporen van overige zaken, zoals gps en microfoontoestemming, zijn niet terug te vinden. De informatie verdwijnt niet als de browsergeschiedenis wordt gewist.
Bedenk wel: de browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je, maar je internetserviceprovider of werkgever kan toch volgen welke pagina's je bezoekt. Helemaal incognito ben je dus niet.
Sluit dan alle tabbladen die je in de incognitomodus hebt geopend door rechts boven op het icoon met een vierkantje 'Schakelen tussen tabbladen' te klikken. Je ziet dan de alle geopende tabbladen. Klik in de rechterbovenhoek van alle incognitotabbladen op het kruisje 'Sluiten' en de incognitomodus is uitgeschakeld.
De incognitomodus is een instelling in je webbrowser waarmee je undercover op internet kunt surfen. Deze modus verwijdert de lokale gegevens van je browsersessies op internet. Dit betekent dat je browsegedrag niet wordt vastgelegd in je lokale zoekgeschiedenis.
De privé-stand is een modus waarbij je specifieke content (zoals afbeeldingen of muziek) beveiligt met een wachtwoord. Zo voorkom je dat afbeeldingen / muziek / etc ongewenst worden gebruikt. Bestanden die zijn verplaatst naar Privé modus worden in een normale weergave niet getoond.
Anoniem surfen is een manier om het internet te benaderen waarbij zo veel mogelijk persoonlijke gegevens, zoals een IP-adres, verborgen blijven voor derden. Dit gebeurt via een proxy die als tussenpersoon dient en die zelf data van het internet opvraagt om die dan naar de gebruiker door te sturen.
Je internetprovider, of ISP, is jouw poort tot het internet. Alles wat jij online doet, gaat via je provider. Dit betekent dat zij automatisch een hoop informatie over jou krijgen. Zolang jouw internetverkeer niet voldoende versleuteld is, kan jouw internetprovider het zien.
De router van je thuisnetwerk houdt een logboek bij van je verbonden apparaten, de websites die je bezoekt, de tijd die je op elke website doorbrengt en zelfs het webverkeer als het niet versleuteld is. Dit betekent dat iemand je zoekgeschiedenis kan vinden via een routerlogboek.
Zo kun je helemaal privé browsen
Een privévenster gebruiken om te surfen zorgt voor meer anonimiteit op je computer zelf. Andere gebruikers – zoals je moeder of je partner – zien niet welke websites jij op een gedeeld apparaat bezocht hebt. Privé browsen is echter niet voldoende om helemaal anoniem te internetten.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Wanneer je wel bezorgd bent over veiligheid en privacy, kan je het beste kiezen voor Tor, Firefox en Brave. Maar Tor is vrij lastig te gebruiken. Hierdoor blijven Brave en Firefox over. Je keuze hangt vooral af van of je voor Chromium wilt gaan, of een alternatief.
Als je de YouTube-app incognito gebruikt, is het alsof je niet ingelogd bent op je account. Je accountactiviteit, zoals je abonnementen of kijkgeschiedenis, heeft geen invloed op je gebruik van YouTube. Als je de incognitomodus uitzet, worden je zoek- en kijkgeschiedenis uit je incognitosessie gewist.
Nu opent er een nieuw venster, wat een Safari privé venster is. Alle websites die je nu bezoekt, en pagina's die je opent, gebeuren in de privé modus. Deze geschiedenis wordt dus niet bewaard en cookies worden achteraf gewist. Op de iPhone en iPad open je het tabblad-overzicht via de twee vierkantjes.
Het is een wijdverspreide fabel dat incognito browsen je online privacy beschermt. In feite is de naam “incognito browsen” helemaal geen goede beschrijving. Incognito browsen geeft je niet dezelfde bescherming als een VPN.