Misschien denk je wel: als je vlinders gaat fotograferen kun je het beste een macrolens gebruiken. Met een macrolens kun je inderdaad de vlinder tot in de kleinste details ontzettend mooi en scherp vastleggen. Als je een close-upfoto van een vlinder wilt maken, dan is deze lens ook zeker aan te raden.
Ga bijvoorbeeld eens in de avond op pad om te zoeken naar plekjes waar vlinders zitten.Deze zitten dan met dichte vleugels in het gras of aan een blad enigszins verscholen te rusten. Indien ze gunstig zitten ten opzichte van de ondergaande zon dan kun je al meteen aan de slag met fotograferen.
Fotografeer je graag vliegerige insecten zoals vlinders of libellen, dan is het handig om een macrolens met een brandpuntsafstand van 150mm of zelfs 180mm te nemen. Je kunt dan net wat meer afstand houden, wat net het verschil kan maken tussen een mooie foto en eentje van een leeg takje.
Kunstfoto's komen het best tot hun recht bij zacht licht. Fotografeer je buiten, dan is een schaduwrijke dag ideaal. In een museum zijn de kunstwerken in de meeste gevallen sowieso al optimaal verlicht. Hard licht dat direct op het kunstwerk invalt, moet je vermijden.
Gebruik een macrolens
Je kunt natuurlijk met iedere lens een bloemenfoto maken, maar een macrolens is hiervoor zeer geschikt. Ten eerste omdat macrolenzen een groot diafragma hebben (zie tip 3). Ten tweede kun je met een macrolens kleinere bloemetjes of details goed vastleggen.
Wat leuk is om uit te proberen is als je in een bloemenveld bent, is door de bloemen heen fotograferen. In plaats van direct op de voorste bloem voor je camera te focussen, stel je scherp op een bloem iets verderop. De andere bloemen eromheen worden hierdoor onscherp en geven je foto een dromerig effect!
Lightpainting noemen we ook wel schilderen of schrijven met licht. Je tekent met een lichtbron zoals een zaklamp een lijn, vorm of patroon gericht naar de camera. Door dit moment vast te leggen wanneer het donker is met een lange sluitertijd, zie je de reis die het licht maakt op je foto terug.
De meest voor de hand liggende manier om diepte te creëren is om het diafragma open te zetten. Een grote diafragma-opening wordt aangegeven met een lage f-waarde. Door het openzetten van het diafragma zorg je voor een kleinere scherptediepte.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
Verschil micro- en macrofotografie
Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto's op vanaf 1.1 tot ongeveer 20.
De redenen zijn bekend: strijd om ruimte, intensieve landbouw, stikstof – en dan komt daar de droogte nog eens bovenop. "Want al die vlinders die nu normaal in de tuin rondfladderen, aten als rups in september, oktober van plantjes.
De facetogen kunnen licht en kleur waarnemen. Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen!Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem.
Die kleuren krijgen ze op twee manieren. Sommige soorten hebben simpelweg schubben met kleurstoffen, zoals de koninginnenpage en het vosje. Bij andere vlinders zorgen de vorm en rangschikking van de schubben voor glinsterende kleuren. Hierdoor breekt het invallende licht en worden bepaalde kleuren sterker weerkaatst.
Zet je camera op manual mode en stel je ISO in op 200, je diafragma op f/8 en zet de sluitertijd op 15 seconden. Dit is niet genoeg om je foto goed te belichten, maar wel prima voor je eerste lightpainting.
Wil je producten of portretten fotograferen. Dan heb je genoeg aan een flitser of lamp tot 500 watt(seconde). Zijn je projecten groter, zoals bruiloft- of modereportages, dan heb je meer licht nodig; vanaf 500 tot 1000+ watt(seconde).
De basisprincipes die iedere beginnende fotograaf moet kennen zijn diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Diafragma is de grootte van de lensopening, sluitertijd staat voor hoe lang de sluiter open blijft, en de ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de sensor.
Snij de bloemen schuin af
Door de bloemen schuin af te snijden, nemen ze minder water op. Ook voorkom je dat de steel van de bloemen plat op de bodem van de vaas leunen, waardoor ze lastiger water opnemen. Gebruik altijd een scherp mesje tijdens het afsnijden en geen schaar of botte mesjes.
Zowel mannen als vrouwen dragen hem aan de linkerkant. Vrouwen dragen hem hoog en dichtbij de schouder met de steel van de bloem omhoog en de bloem zelf naar beneden. In tegenstelling tot hen dragen de mannen de bloem met de steel omlaag en de bloem zelf omhoog.
Wil je dat je bloemen langer vers blijven? Dan is het belangrijk om steeds schoon en proper water te gebruiken. Snijbloemen houden van water op kamertemperatuur; zeker geen koud water uit de kraan in de vaas doen. Idealiter zet je de snijbloemen nadat ze schuin zijn afgesneden in lauw-warm water.