Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje. Voeg zo het juiste aantal maatschepjes toe aan het water in de fles. Draai de dop op de fles en schud onmiddellijk krachtig verticaal totdat het poeder helemaal is opgelost (ongeveer 10 seconden).
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
ONDERWEG Neem geen klaargemaakte fles mee op reis.Je moet flesvoeding namelijk in de koelkast bewaren. Neem de juiste hoeveelheid babymelkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder-doseerdoosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen.
Warm water helpt trouwens de flesvoeding te verdunnen (ideaal bij ingedikte flesvoeding), voorkomt klonters en is zeker aangewezen bij baby's met spijsverteringsproblemen. Gebruik nooit de microgolf om flesvoeding te maken!
Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Sommige poeders gaan hierdoor misschien minder gemakkelijk oplossen, Check hiervoor zeker de instructies op de verpakking. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken.
Om flesvoeding klaar te maken, kun je dus gewoon koud kraanwater dat rechtstreeks uit de waterleiding komt gebruiken. Laat de kraan even lopen voor je het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler of geiserwater uit de leidingen zijn gelopen.
De temperatuur van je kleintje
Door te eten, stijgt de lichaamstemperatuur van je kindje. Eet je kindje warm, dan heeft dit een versterkend effect op de lichaamstemperatuur1. Vooral in de herfst, winter en het koude voorjaar kan het daarom erg lekker zijn om de maaltijd van je kleintje op te warmen.
Kunstvoeding en (gekolfde) moedermelk mag gemengd worden maar je mag kunstvoesingspoeder nooit aanlengen met gekolfde melk. Eerst maak je een hoeveelheid poeder aan met water en daarna meng je de 2 melkjes door elkaar tot je de gewenste aantal milliliters hebt.
Moedermelk en flesvoeding kun je in principe goed combineren, bijvoorbeeld als je weer gaat werken.
Flesvoeding klaarmaken voor je baby is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je alle stappen goed volgt en het flesje goed schoonmaakt. En als je van tevoren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan gekoeld en niet langer dan 8 uur. Zo weet je zeker dat de flesvoeding veilig is om te geven aan je baby.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen.
Zorg dat je baby een beetje rechtop ligt of zit én naar je toegedraaid is. Het hoofdje van je baby ligt in de kom van je elleboog. Zo geef je met je arm steun tussen de schouderbladen van je baby. Wissel per voeding of halverwege tussen je linker- en rechterarm.
Het advies is om minimaal 2 uur en maximaal 4 uur tijd tussen de voedingen te laten. De eerste 24 - 48 uur kan uw baby een beetje misselijk zijn, waardoor uw baby niet zo goed drinkt.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Er zijn verschillende redenen waarom de ene borst meer melk produceert dan de andere borst. Zo kunnen je melkkanalen bijvoorbeeld verschillen in grootte en de hoeveelheid melkklierweefsel verschillen per borst.
De eerste maanden kun je het beste kiezen voor flesvoeding waar 'volledige zuigelingenvoeding' op staat. Deze bevat alle stoffen die jouw baby de eerste maanden nodig heeft en is vergelijkbaar met moedermelk.
Wanneer u de fles opgewarmd hebt, kunt u de temperatuur van de voeding controleren door een drupje melk aan de binnenkant van de pols te laten druppen. Wanneer u zowel geen kou als geen warmte ervaart, is de melk op temperatuur. Voelt de melk koud aan, dan moet het nog wat verder opgewarmd worden.
Weet je niet zeker of er onderweg een mogelijkheid is om het water te verwarmen? Neem dan een thermosfles gekookt water en een fles koud water mee. Daarmee breng je een flesje gemakkelijk op de juiste temperatuur. Ook zijn er flessenwarmers te koop die je zowel thuis als in de auto kunt gebruiken.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen.
Het is in veel gevallen beter om kraanwater te gebruiken dan mineraalwater voor het bereiden van flesvoeding. Het gehalte aan zouten en mineralen in sommige flessenwaters is eigenlijk te hoog voor flesvoeding. Je kunt het beste kraanwater direct uit de koude kraan gebruiken om flesvoeding te maken.
Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Flesvoeding klaarmaken
Was je handen en zorg dat de fles en speen schoon zijn. Breng water aan de kook. Laat het gekookte water afkoelen tot handwarme temperatuur en schenk de benodigde hoeveelheid in de fles. Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje.