De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is.
Hoe kun je kaki fruit eten? Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze makkelijke en snelle kakitaartjes.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Narijpende vruchten : appels, abrikozen, bananen, peren, vijgen, bosbessen, suikermeloenen, kiwi's, mango's, nectarines, perziken, pruimen. Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Veel planten produceren het om hun vruchten te laten rijpen. Bananen en appels doen dat in zulke grote hoeveelheden dat ze – in een afgesloten zak – naburig fruit kunnen aanzetten tot rijping. Fruithandelaren maken slim gebruik van het gas bij bananen.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden: bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Als de vrucht een klein beetje meegeeft aan je duim, dan mag je het mes erbij pakken. Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Toch wil je ze ook niet te zacht hebben. Het is dus de kunst om er een te kiezen die niet te hard of te zacht is.
Na de pluk moeten de vruchten nog een tijd narijpen, vooraleer ze eetrijp worden. (Enkele weken tot maanden). De kiwivruchten zijn erg gevoelig voor het rijpingsgas ethyleen, zodat enkele rijpe appels bij de kiwi's de rijping kunnen versnellen.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Ethyleen en rijping
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De gedroogde kaki's zijn minimaal 6 tot 9 maanden houdbaar in gesloten verpakking buiten de koeling. Zie ook de THT op de verpakking.