Om de grove en fijne motoriek van je baby te ontwikkelen, is het van belang dat je baby vaak de gelegenheid krijgt om te reiken, grijpen, schoppen en om vast te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je baby op een speelkleed te leggen in de box. Zo krijgt je baby de ruimte om te bewegen en te ontdekken.
Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar ontwikkelen peuters een breed scala aan vaardigheden in de fijne motoriek. Dit zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden die peuters in deze leeftijdscategorie kunnen verwerven: Het vasthouden van een potlood of krijtje en strepen maken op papier.
Wat is fijne motoriek? Fijne motoriek zijn gecoördineerde acties om voorwerpen met de hand, vingers en duim te pakken, vast te houden en te laten bewegen. Denk hierbij aan schrijven, knippen, scheuren, kleien en prikken.
De cognitieve ontwikkeling van je baby stimuleren doe je op een speelse manier: Probeer nieuwe dingen uit en kijk goed naar je kleine. Als het nog te moeilijk is, probeer je iets anders. Vanaf de eerste dag tegen je baby praten helpt bij de ontwikkeling van zijn hersenen.
De motorische ontwikkeling is onder te verdelen in de grove en de fijne motoriek. De grove motoriek van je baby zijn de grote bewegingen zoals kruipen, zitten en omrollen. De fijne motoriek van je kindje gaat om bewegingen waar je baby meer concentratie voor nodig heeft, zoals het oppakken van iets kleins.
Het schrijven is een complexe taak waarbij veel gevraagd wordt van de fijn motorische vaardigheden. Bovendien spelen taal en spelling ook een grote rol, waardoor de aandacht en concentratie niet volledig op het motorische aspect kunnen worden gericht.
Peuters leren gemiddeld tussen de 20 en 23 maanden één of meer kralen aan een touw te rijgen. De pen en vorm van de kralen in de rijgset met kralen zijn specifiek ontworpen om je peuter te helpen al vroeger te leren rijgen.
Fijne motoriek
Je kind leert steeds fijnere bewegingen met zijn handen en vingers te maken. Peuters kunnen steeds beter een potlood vasthouden, een bladzijde van een boek omslaan en kleine dingen vastpakken, zoals een kraal.
Voor een goede fijne motoriek is het noodzakelijk dat de hersenen en spieren goed samenwerken. Om een indruk te krijgen van de fijne handmotoriek maakt de neuroloog gebruik van de Nine-Hole Peg Test (NHPT) – 9 staafjes in openingen test. Aangeraden wordt om met de minst aangedane hand te beginnen.
De fijne motoriek zijn de kleinere bewegingen en handmotoriek zoals kunnen schrijven, tekenen of knutselen. Deze bewegingen worden over het algemeen later aangeleerd dan bewegingen van de grove motoriek. De fijne motoriek vraagt om aandacht en concentratie, iets wat voor een kind nog best lastig kan zijn.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Tussen 6 en 9 maanden leert je kind een voorwerp van de ene hand in de andere hand overpakken en ronddraaien. Hij of zij gebruikt steeds meer de vingertoppen. Je kind gaat voorwerpen verder verkennen door zijn of haar fijne motoriek te gebruiken: met de vlakke hand tegen dingen slaan.
Je kan de taalontwikkeling van je kind op verschillende manieren stimuleren. Een liedje zingen voor je kind, gezellig een boek lezen, een verhaal vertellen of samen spelen zijn allemaal leuke manieren om samen met je kind bezig te zijn met taal!
Waarom is fijne motoriek zo belangrijk? Deze fijne motorische vaardigheden zijn belangrijk voor je baby om later te gebruiken in onder andere een schoolomgeving. Ze hebben dit nodig om te leren tekenen, schilderen, schrijven, lezen en het helpt om te leren rekenen.
Enkele activiteiten die kinderen kunnen helpen om hun fijne motoriek te ontwikkelen zijn: kleuren, knippen, tekenen, verven en puzzelen. Deze activiteiten kunnen helpen bij het verbeteren van de hand-oogcoördinatie, de precisie van de bewegingen en de gripkracht van kinderen.
Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek helpt een kind bij het zelfstandig worden. Bij een kind dat moeite heeft met de fijne motoriek kan de ontwikkeling trager verlopen, waardoor het misschien ook bepaalde spelmaterialen of activiteiten gaat vermijden. Het leren schrijven kan mogelijk ook minder soepel verlopen.
Dit zijn uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Het beheersen van deze motorische vaardigheden zorgt voor een fors mindere kans op pijnklachten. Daarnaast vergroot het de sportprestaties en is er een meer actieve leefstijl op latere leeftijd aanwezig.
Twijfel niet en leg uw baby gerust te slapen. Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes heeft waarschijnlijk wel honger. Daarna zal de baby diverse voedingssignalen laten zien. Huilen is een 'laat hongersignaal', eigenlijk al een 'alarmsignaal' van stress of ongemak van de baby.
Een erectie is voor jonge kinderen een natuurlijk reflex waarover het lichaam geen controle heeft. Deze fysieke reactie heeft dus nog weinig te maken met seksuele gevoelens.
Cognitieve en zintuiglijke ontwikkeling
De eerste maanden leert je kindje door te voelen, proeven, grijpen, kijken en horen. Je kindje ontdekt niet alleen met zijn/haar ogen, maar vooral met de mond. Je kindje 'proeft' nieuwe vormen en leert daardoor hoe dingen aanvoelen.