In koud water De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Spreid voedsel uit op een dienblad, bijvoorbeeld rijst . Het uitspreiden van het voedsel zal het sneller laten afkoelen. Als u een 'cool'-stand op uw oven hebt, gebruik deze dan om voedsel te koelen. Sommige ovens hebben een 'cool'-stand, die kan helpen om voedsel te koelen door de luchtstroom eromheen te vergroten.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Te lang buiten de koeling is ook niet goed
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Vul een emmer, een badkuip, een koelbox of een andere grote, waterdichte container met het koudste water dat u kunt vinden . Vul indien mogelijk aan met ijs. Als u klaar bent, probeer dan het water te hergebruiken: geef uw gazon of tuin water of vul de waterbak van uw huisdier.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Het is nog niet zo lang geleden dat een boerenfamilie op deze manier leefde. Ja, het is veilig om warm eten direct in de koelkast te zetten ; volgens de richtlijnen voor voedselveiligheid hoef je niet te wachten tot eten is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet, en dit kan zelfs helpen om bacteriegroei te voorkomen door het snel af te koelen.
Het is belangrijk om voedsel zo snel mogelijk te koelen om de groei van bacteriën te voorkomen. Idealiter zou dit binnen 90 minuten moeten worden gekoeld tot minder dan 8 graden Celsius . Voedsel kan snel worden gekoeld door verschillende methoden.
Goedgekeurde en efficiënte manieren om voedsel te koelen zijn onder andere: IJsbad en het voedsel regelmatig roeren . Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijsbad.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Eindantwoord: Warm eten laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het in de koelkast zet, is geen acceptabele methode omdat het kan leiden tot de groei van schadelijke bacteriën. Eten moet snel worden gekoeld met methoden zoals ijsbaden, ijspeddels of door het eten te verdelen in kleinere, ondiepe containers.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
Van soepen en sauzen tot volledige pastaschotels en geroosterde groenten. Voordat het eten de koelkast in kan, moet het wel altijd eerst afkoelen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de koelkast te hard stijgt, waardoor de kast onnodig veel energie verbruikt.
Tip 3: Laat je eten eerst even afkoelen
Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
Als u gumbo voor het avondeten hebt gemaakt en u hebt restjes over, wacht dan tot de gumbo is afgekoeld tot kamertemperatuur (ongeveer 30 minuten) voordat u hem in de koelkast of vriezer legt.
Als u een feestje of diner organiseert, is het wellicht verstandiger om eten uit de koelkast te bewaren. Om dit goed te doen, bewaart u warm eten op 140 graden of hoger — dat wil zeggen, buiten de gevarenzone van de temperatuur. "Plaats warm eten naast stopcontacten, zodat het in slowcookers kan worden bewaard," adviseert Beauchamp.
Hoe koel je? Je kunt het beste koelen met een speciale coldpack, maar ijsblokjes in een plastic boterhamzakje werken ook prima. Pak het koelinstrument wel goed in met bijvoorbeeld een theedoek of T-shirt zodat de huid niet direct in aanraking komt met de kou. Dit voorkomt bevriezing van de huid.
Houd het eten op 40 graden F of kouder. Vul je koelbox met enkele centimeters ijs of gebruik bevroren gel-packs, bevroren sappakken of bevroren waterflessen . Blokjes ijs blijven langer goed dan ijsblokjes. Gebruik schone, lege melk- of waterkannen om blokken ijs voor te vriezen.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!