Een heerlijk kaasje uit Frankrijk Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
De culturele impact van camembert in de Franse keuken
In Frankrijk wordt Camembert vaak aan het einde van een maaltijd gegeten, gecombineerd met een stukje knapperig stokbrood en een glas wijn . Het belichaamt de Franse filosofie van het genieten van de geneugten van het leven door middel van eenvoudige, hoogwaardige ingrediënten.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Je kunt camembert serveren met elk soort geroosterd brood, van stokbrood tot pitabrood, om te dippen – snijd het brood in kleine stukjes of vingers om dit makkelijker te maken. Broodstengels zijn ook goed om te dippen, net als kaascrackers en rauwe groenten (de iets gezondere optie).
Het spreekt voor zich dat u uw vrienden op een vriendelijke manier uitlegt dat de korst van zachte kazen zoals camembert en brie niet alleen eetbaar is, maar dat deze ook de zintuiglijke ervaring compleet maakt door de smaak te verrijken en een prachtig contrast in textuur te creëren tussen de korst en het hart van de kaas.
Camembert kan zo gegeten worden, direct uit de verpakking, of gekookt . Traditioneel wordt Camembert niet gesneden voor het koken, omdat het bakken van de camembert de meest gebruikelijke manier is om het te koken.
Deze korst wordt gemaakt door gemeenschappen van nuttige microben, waaronder de bacterie Penicillium candidum , die de kaas langzaam van buiten naar binnen laten rijpen. Terwijl de microben de vetten en eiwitten in de kaas afbreken, vormt het gebied onder de korst een zachte, vloeibare roomlijn.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Brie kaas moet altijd op kamertemperatuur worden geserveerd, met een goede rode wijn, zoals Saint-Emilion uit Bourgogne, fruit en noten of canapés. Het is bedoeld om met de schil te worden gegeten en draagt bij aan de smaak.
Zachte kazen zoals brie en camembert kunnen tot vier uur buiten de koelkast op kamertemperatuur worden bewaard , maar u moet proberen ze niet te lang buiten de koelkast te laten staan, omdat het vochtgehalte ze vatbaarder maakt voor bacteriegroei. En het laatste wat u wilt, is dat er schimmel ontstaat en het feestje verpest.
Camembert snijden
Als je dat doet is het lekkerste stuk namelijk in één keer weg. Snijd daarom lange, dunne plakjes vanaf de zijkant. Dat geldt trouwens ook voor brie en alle andere kazen die in een punt worden geserveerd.”
Het eten van rauwe camembertkaas
Camembertkaas smaakt het lekkerst op kamertemperatuur, niet rechtstreeks uit de koelkast . Haal het 30 minuten voordat u het wilt eten uit de koelkast, zodat het tijd heeft om op te warmen. Snijd de kaas in partjes. Om Camembert te snijden, snijdt u het in partjes zoals u een pizza zou snijden.
In Frankrijk wordt Camembert meestal gegeten op een stuk knapperig stokbrood (nooit met crackers) of op zichzelf, zonder brood . Het wordt ook gegeten met simpele bijgerechten zoals vers of gedroogd fruit.
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de camembert uit de plastic verpakking en stop 'm terug in het houten doosje. Maak met een scherp mesje enkele insnijdingen in de bovenkant. Verdeel de takjes rozemarijn en tijm over de kaas en zet 15 à 20 minuten in de oven.
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
De romige textuur van camembert lijkt misschien wel de bad boy van de kaasplank, maar het bevat minder vet dan sommige andere kazen (ongeveer 23 procent, 14 procent verzadigd) . Het zoutgehalte is hoog (1,5 g of meer per 100 g), dus wees zuinig met hoeveel u eet. Gefrituurde camembert bevat nog meer vet.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Een van de meest intrigerende aspecten van Camembert kaas is de potentiële rol in het bevorderen van de gezondheid van de darmen . Onderzoek wijst uit dat deze kaas probiotica bevat, met name stammen van nuttige bacteriën zoals Lactobacillus casei en Bifidobacterium soorten.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Eet de schil.
Niet alleen moet je de korst eten, maar het is ook nog eens ontzettend onbeleefd om alleen delen van de kaas te eten die "niet vies" zijn. Brood is de kaasspons van de natuur, maak je bord ermee schoon. Camembert en de meeste andere kazen passen goed bij alle soorten brood.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
Mensen met lactose-intolerantie kunnen de suiker (lactose) in melk niet volledig verteren. Hierdoor krijgen ze last van diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel na het eten of drinken van zuivelproducten.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas, of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Hotdogs en vleeswaren. Vermijd deze tenzij ze worden opgewarmd tot ze stomend heet zijn.