Onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health uit Boston concluderen dat het dagelijks slikken van omega-3 visoliecapsules bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Ze zien een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en andere aandoeningen met betrekking tot hart- en vaten.
Er is aangetoond dat 1 gram visolie per dag de totale sterfte alsook de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten significant doet dalen. Visolie helpt bij het voorkomen van een hartinfarct, en bij een plotselinge hartstilstand.
Omega-3 vetzuren kunnen interageren met medicatie voor de bloeddruk. Ze kunnen een bloedverdunnend effect hebben en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Aan mensen die onder behandeling zijn bij een cardioloog (of bloeddrukverlagende medicatie gebruiken) wordt daarom aangeraden het gebruik te melden aan hun arts.
Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor gezonde cellen, een gezond hart, een goed functionerend immuunsysteem en kunnen helpen tegen ontstekingen.
Omega-3-vetzuren heten ook wel visolie-vetzuren. Ze komen voor in vette vis en hebben een gunstig effect op de vetsamenstelling van het bloed. Het wordt gebruikt bij te veel vet in het bloed, als een dieet onvoldoende helpt en andere cholesterolverlagers niet gebruikt kunnen worden.
Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Bloedstolling is nodig bij een bloeding of wond.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Omega-3 heeft een zeer lichte bloedverdunnende werking. Die is bij een dosering van 2 capsules per dag echter verwaarloosbaar. Wij hanteren vanwege die bloedverdunnende werking een maximum van 6 capsules per dag.
Het slikken van omega 3-vetzuren helpt mogelijk bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie, maar onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. Er is onvoldoende bewijs dat het slikken van omega 3-vetzuren positieve effecten heeft op gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit (ADHD).
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.
De Gezondheidsraad adviseert 450mg omega 3 per dag, niet een aantal capsules. Van de betere kwaliteit omega 3 capsules is dat 1 capsule per dag. Het klopt inderdaad dat de Nationale Gezondheidsraad geen hoeveelheid capsules aanbeveelt, maar een hoeveelheid vetzuren (450 mg EPA en DHA per dag).
Het tijdstip van de dag waarop de visoliecapsules worden ingenomen is niet belangrijk. Ontbijt of avondeten mag allebei. Wel is het belangrijk dat de visoliecapsules worden ingenomen bij een maaltijd, het liefst geen vetarme maaltijd. Hiermee wordt in dit geval bedoelt een maaltijd met een normale hoeveelheid vet.
Het blijft ten slotte een aanvulling op je dagelijkse voeding. Premium Fish Oil Omega-3 van het merk Ocean's Essentials, die ook een kleine hoeveelheid vitamine E bevat, komt qua prijs-kwaliteit het beste uit de bus met 300 capsules voor € 8,95. Deze visolie is o.a. te koop bij Action.
Visolie helpt met de gezondheid van je hart
Zo zorgt omega 3 voor een toename van de 'goede' HDL cholesterol en een vermindering van de 'slechte' LDL cholesterol. Hierdoor draagt visolie bij aan de algehele gezondheid van de hart- en bloedvaten.
Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Het is een algemene term en bevat twee soorten omega 3-vetzuren, namelijk EPA en DHA. Desondanks worden omega 3-vetzuren (n-3-vetzuren) vaak visolie-vetzuren genoemd. Vissen maken de vetzuren overigens niet zelf aan, maar halen ze uit hun dieet via algen.
Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat visolie en omega 3-vetten afvallen bevorderen doordat ze voor een betere verbranding van lichaamsvet zorgen als je gaat bewegen. Visolie zorgt namelijk voor een betere bloedtoevoer naar de spieren, waardoor je lichaam in staat is efficiënter vet te verbranden.
Visolie en capsules zijn niet alleen gezond, ze zijn ook ideaal voor mensen die de geur van vis tegenstaat. Ook voor vegetariërs en veganisten is er speciale 'visolie' in de vorm van plantaardige algenolie capsules die net zo gezond zijn en net zoveel omega 3 vetzuren bevatten als vette vis.
Wie geen vis lust, kan kiezen voor visoliecapsules. De Consumentenbond testte 22 visoliecapsules. Volgense de Consumentenbod is de beste koop de Gezuiverde Visolie van de Hema.De Gezondheidsraad adviseert een hoeveelheid van 450 mg EPA en DHA per dag.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht de veiligheid van omega 3-vetzuren en kwam tot de conclusie dat zelfs grootverbruikers geen schadelijke effecten ondervinden.
Verschil visolie en omega-3
Visolie en omega-3 vetzuren worden vaak door elkaar gebruikt. Visolie is echter geen omega-3 vetzuur maar bevat de omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn: Alfa-linoleenzuur (ALA)
Bijna iedereen kan baat hebben bij visolie, de omega 3 vetzuren EPA en DHA kunnen namelijk bijdragen bij onze algehele gezondheid. DHA is goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen en draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed.
Het iets langere antwoord: visolie bevat de twee omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Die zijn erg belangrijk voor je hersenen om goed te kunnen functioneren. EPA zorgt voor een optimale werking van de hersenen, gaat ontstekingen tegen en houdt je bloedvaten gezond.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.