Katten hebben bijna geen zweetklieren, waardoor het moeilijk is om zelf hun lichaamstemperatuur te reguleren. Met een koelmat voor katten help jij jouw kat op een veilige en verantwoordelijke manier koel te blijven tijdens warme dagen.
Ook katten en poezen hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken helaas niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Katten zweten door hun voetkussentjes, maar dat is vaak niet genoeg om af te koelen.
Een kat koel houden gaat prima met water. Over het algemeen zijn katte geen grote drinkers dus is het belangrijk dat het baasje het drinken aantrekkelijk maakt voor de kat. Je kunt dit doen door wat zelfgemaakte bouillon toe te voegen aan het water. Voeg alleen geen zout of andere stoffen toe aan deze bouillon.
Koele plek in de schaduw
Veel begroeiing met bomen en struiken zorgen dat tuin niet te heet wordt, tegels daarentegen houden warmte juist vast. Daarnaast kun je natuurlijk altijd extra schaduw maken met een parasol of schaduwdoek, zet eventueel een extra stoel er onder voor je kat.
Lusteloosheid. Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen)Vermindere eetlust. Kwijlen.
Katten die het te warm hebben, vertonen één of meerdere van deze symptomen: lusteloosheid (minder actief, veel slapen)verminderde eetlust. overgeven.
Warmte. Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht.
Hoewel katten goed met kou kunnen omgaan, geven ze er over het algemeen niet de voorkeur aan. Ze zoeken graag warmte op. Zorg er daarom voor dat je kat gemakkelijk naar binnen kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Het is echter belangrijk op te merken dat de vacht van een kat minder goed isoleert wanneer deze nat is.
Hoe werkt dat? Om af te koelen is verdamping heel belangrijk. Als je zweet, verdampt het vocht van je lichaam en dat brengt verkoeling. Dieren die hijgen gaan sneller ademen dan normaal, en “zo verplaatst lucht zich over de slijmvliezen binnenin het lichaam, waardoor ook verdamping plaatsvindt”, legt Klaassen uit.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Airco en ventilators
De meeste katten vinden het geblaas van een ventilator of airco op hun 'gevoelige haren' niet fijn. Nu is het wel zo dat de meeste plafondventilatoren een zogenaamde “zomer- en winterstand” hebben.
Jouw huisdier zit tenslotte wel thuis en die heeft frisse lucht nodig. Een gebrek aan frisse binnenlucht kan ook bij dieren leiden tot gezondheidsklachten. Ramen kunnen niet altijd open door inbraakgevoeligheid of door het weer, wat een goede ventilatie cruciaal maakt.
Wanneer je kat lekker in de zon ligt te chillen, maken ze net als mensen vitamine D aan. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor; twee mineralen die belangrijk zijn voor de botten en het skelet van je kat. Nog een overeenkomst met mensen; te veel zon is ook voor een kat niet goed.
Door de ontwikkeling van de kattenbak begonnen steeds meer katteneigenaren hun kat, voor zijn eigen veiligheid, binnen te houden. Een kat die altijd binnen blijft, een 'binnenkat', heeft inderdaad een grotere kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid dan een buitenkat.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Traktaties voor katten – een kattenbuffet
Kommen met verschillende lekkernijen, bijvoorbeeld een met vis of vlees, andere met gastronomisch droog- of natvoer en een paar snacks als toetje! Zorg ervoor dat je vis- en vleesmaaltijden gekookt serveert en zorg ervoor dat je de graten of botten verwijdert.
Gewoon doen. Watermeloen, netmeloen of honingmeloen zijn alle drie bijzonder voedzaam voor katten. Ze zitten vol antioxidanten, vitaminen en mineralen – en suiker. Die laatste kunnen ze missen, maar bied af en toe een paar kleine stukjes meloen zonder schil aan en je kat eet uit je hand.
Kat: 38.0°C tot 39.5°C
Door stress en inspanning kan de temperatuur snel 0,5 tot 1,0 graad stijgen. Bij de dierenarts kan de temperatuur van uw hond of kat hoger zijn dan thuis. Het is daarom raadzaam om de temperatuur van uw hond of kat thuis te meten. Liefst twee maal per dag gedurende enkele dagen.
Kunnen katten huilen? Ja, hoor alleen niet zoals hoomans! We communiceren met onze soortgenoten door te janken. Een behoorlijk belabberd katten geluid.
Ja, katten kunnen in de regen. Veel katten vinden regen echter niet leuk. Ze zullen waarschijnlijk proberen te schuilen of naar binnen te gaan als het begint te regenen. Katten hebben een vacht die hen beschermt tegen lichte regen, maar als het hevig regent kunnen ze nat worden en zich ongemakkelijk voelen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Katten zijn hartstikke slim; hebben ze door te miauwen eten gekregen of aandacht? Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen.
In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren.Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen.Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Met name katten met overgewicht of een korte snuit, zoals de Pers, lopen extra risico om oververhit te raken.
De normale lichaamstemperatuur van katten ligt tussen de 38 en 39 graden. Als u twijfelt over de temperatuur van uw huisdier, neemt u dan gerust contact op met uw AniCura dierenarts.