De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
De longontsteking gaat meestal al over terwijl u nog medicijnen slikt. Meestal is de koorts na 2 tot 3 dagen weer weg. U kunt nog een paar weken blijven hoesten. Ook kunt u nog een paar maanden moe zijn.
Wie alleen woont zal eerder worden opgenomen, dan iemand met een partner die de zorg op zich kan nemen. ' De ziekenhuisopname duurt bij een longontsteking behoorlijk lang, gemiddeld negen dagen.
Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Tips bij een longontsteking
Drink veel water, vooral als je koorts hebt. Rook niet en voorkom meeroken. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat je minder hoest waardoor je beter slaapt.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Na griep, een verkoudheid of keelontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar de longen. Bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken of de ziekte verergeren. Er komt meer slijm in de longblaasjes, waardoor u benauwd kunt worden. Er zijn verschillende websites met informatie over een longontsteking.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Door te bewegen vergroot je namelijk de longinhoud en kun je eventueel slijm gemakkelijker kwijt. Dat maakt ademhalen makkelijker. Ga dus buiten wandelen of iets anders doen wat je leuk vindt, ook als je nog snel moe bent. Hou wel je grenzen in de gaten.
Complicaties. Bij een klein percentage van de patiënten ontstaat er bij een longontsteking vocht in de borstkasholte. In dat geval halen we het vocht weg met een punctie. Om een beter beeld te krijgen van uw longen maken we dan een CT-scan.
U voelt zich vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Gelukkig is deze vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn. De spieren rond uw borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Een zogenaamde 'verwaarloosde longontsteking' kan namelijk ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale longontsteking'. Als je een 'gewone' longontsteking hebt die is veroorzaakt door bacteriën, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica.
Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen. Daarnaast moet u er ook bij hoesten.
Bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel: drink iets warms, bijvoorbeeld thee met honing. U kunt ook een lepel honing in uw mond nemen of op een dropje zuigen. Geef geen honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Bij vastzittend slijm: drink iets warms of stoom met warm water.
Heb je een ernstige longontsteking en worden de klachten na drie dagen antibiotica niet minder of voel je je zieker ondanks de antibiotica? Bel dan de huisartsenpraktijk: Als het nodig is word je opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet prettig, maar wel nodig.
Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Gelukkig is een longontsteking vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar de spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen.