Gevolgen van gokverslaving geld stelen of fraude plegen om aan meer geld te komen. ruzie: door liegen en het bagatelliseren van problemen. vermoeidheid, uitputting, rusteloosheid. verlies van bijvoorbeeld werk, huis, relatie.
Gevolgen gokverslaving
Financiële problemen: Je geeft vaak meer geld uit dan je kunt missen. Je kunt schulden krijgen of failliet gaan. Relatieproblemen: Je kunt ruzie krijgen met je partner, vrienden of familieleden over je gokproblemen. Naasten voelen zich vaak machteloos en maken zich zorgen om je.
Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gokken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je je gokverslaving voor je omgeving verborgen wil houden. Ook al zijn de nadelen van het gokken groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.
Een gokverslaving begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Voor gokverslaafden biedt het gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over. Klachten zoals: prikkelbaarheid, vermoeidheid, spanning en somberheid kunnen wat langer duren.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Wanneer jouw naaste dat prettig vindt, kun je mee komen. Jouw naaste kan zich aanmelden voor zo'n gesprek via 088 – 505 1220 (ma t/m vr tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00). Naast deze professionele hulp zijn er ook zelfhulpgroepen voor gokkers.In deze groepen praten gokkers met elkaar en steunen elkaar om te stoppen.
Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving krijg je last van lichamelijke en mentale afkickverschijnselen. Jouw lichaam is zo gewend geraakt aan gokken, dat het tijd nodig heeft om te herstellen. En dat is geen pretje.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
Een beter alternatief is om duidelijk te vertellen wat je dwarszit. Doe dat dan op een rustig moment van de dag. Vertel (zonder de ander te beschuldigen) wat de verslaving volgens jou met hem of haar doet en leg uit dat jij je zorgen maakt over het gokken.
De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen. Het is mogelijk dat hierdoor het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt. Hierdoor kan een sterk verlangen naar het gokken ontstaan. Zo kan niet alleen een middel maar ook gedrag verslavend werken.
Neen. Om de privacy van de spelers te garanderen, communiceert de Kansspelcommissie (KSC) zelf niet actief met andere instellingen over een eventuele uitsluiting of een bepaald gokpatroon van een speler.
Het is een functionele verslaving die te wijten is aan een stoornis van het beloningssysteem in de hersenen. Bij het gokken geven de hersenen dopamine vrij. Dat is een stof die maakt dat je een gevoel van voldoening en beloning ervaart.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen.
Als je iets wil veranderen aan je gokproblemen - stoppen of minderen - kan je hierbij hulp krijgen. In eerste instantie kan je steeds anoniem 24/7 terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777), bij De Druglijn of door contact op te nemen met je huisarts.
Je kunt bij VNN terecht voor het aanpakken van jouw gokverslaving. In een behandeling voor gokverslaving leren we je omgaan met de fysieke en mentale gevolgen van het gokken.
Psychische en lichamelijke problemen
Daarnaast kan je minder goed voor jezelf zorgen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen.
Als je het gokken niet langer onder controle hebt en er afhankelijk van bent, kunnen er mentale problemen ontstaan. Je hebt last van sombere buien, je zelfvertrouwen daalt, je wordt achterdochtig en soms zelfs agressief. Dit is ook een van de aspecten waarom gokken gevaarlijk is.
Hoe lang duurt afkicken en een behandeltraject? Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken.De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden.Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer.
Vooral mannen en jongeren gokken online
Nederlanders in de leeftijdscategorie 18- tot 30-jarigen (21%) hebben vaker online gegokt dan 30- tot 50-jarigen (14%) en 50-plussers (3%).
“Ik gok heel veel en ben veel geld verloren, ik weet niet of ik zonder hulp kan stoppen.” Vertel eerlijk wat het gokken met je doet, wat je er zo fijn aan vindt of wat het je heeft gekost. Vertel een zo volledig mogelijk verhaal. “Ik vind gokken een leuk spelletje, dan kan ik even vergeten wat er om me heen gebeurt.”
In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle mensen die voor een verslaving in behandeling waren 42 jaar. 10% van deze mensen was jonger dan 25 jaar en 21% was ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd kan per middel veel verschillen.
Vele klinieken hebben mogelijkheden om vragen te stellen. Hier kun je terecht voor al je vragen in de omgang met de verslaafde. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving. Zoek de juiste hulp en blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees duidelijk en bepaal je eigen grenzen.