Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces. Het prikken van een gaatje in een ei, gaat het beste met een speciale eierprikker.
Je vult een eierkoker met een klein laagje water, de hoeveelheid is onder meer afhankelijk van het aantal eieren en hoe hard je ze wilt hebben. Dit water wordt aan de kook gebracht door een warme plaat onderin het apparaat. Zodra al het water is verdampt, hoor je een signaal.
Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Het handigst is om een eierprikker te gebruiken. Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan.
Meestal zit er een maatbekertje bij met streepjes die aangeven bij welke hoeveelheid water de eieren op jouw favoriete manier gekookt worden. Ook een ei-prikker is vaak geïntegreerd. Hoe meer eieren je in de eierkoker doet, hoe meer water je volgens het maatbekertje nodig hebt.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
waar de luchtbel zit is de bovenkant. met de luchtbel naar boven dus als je ze rechtopstaand gaat uitbroeden.
Dagelijks draaien centreert de eidooier
Dus waar eerst de punt naar beneden wees, draai je het ei nu zo dat de stompe kant – waar ook de luchtkamer zit – onder is. Dit kan per stuk, maar je kunt natuurlijk ook de hele doos draaien.
Aan de onderzijde van een ei (de stompe of brede kant van het ei) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. wanneer je een ei kookt, wordt die lucht warm en zet ze uit. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën in de schaal.
De witte OK. OEB 102 eierkoker kookt in 1 keer 1 tot 7 eieren voor je in de RVS-pan. Wanneer de eieren klaar zijn, hoor je een eindsignaal. De eierkoker zet je eenvoudig aan met de aan/uit-schakelaar.
Deze eierkoker is voorzien van een draairegelaar voor het instellen van de hardheid: zacht, middel en hard. De koker heeft een RVS behuizing en geeft een signaal als de eieren gekookt zijn. De kookinzet is gemaakt van kunststof en heeft een handvat en is afneembaar voor het makkelijk laten schrikken van de eieren.
Breng water aan de kook
Tip: Wilt u meerdere eieren tegelijkertijd koken, kies dan een pan waarin de eieren naast elkaar passen. Ze moeten namelijk wel allemaal onder water staan om gelijkmatig gaar te kunnen worden.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Cloer 6020 de beste eierkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Cloer 6020 is de Severin EK3161.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Daarom hebben wij de Westmark Maximus gekozen tot beste professionele eiersnijder. De eiersnijder van Westmark snijdt eieren op 2 manieren. Die kunnen in de breedte of in de lengte gesneden worden. De eiersnijder is 13,5 x 7,9 x 2,9 cm.