Hoe vaak moet ik mijn maandverband of inlegkruisjes verwisselen? We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Om een beetje bloedverlies of vaginale afscheiding op te vangen. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed. Als je ze goed gebruikt, krijg je geen irritaties of infecties.
Inlegkruisjes en maandverband met parfum kunnen de vagina irriteren. Vrij niet als de vagina nog droog is. Dit kan het slijmvlies irriteren. Neem voldoende tijd om opgewonden te raken of gebruik een glijmiddel.
Vermijd het gebruik van geparfumeerde of plastic inlegkruisjes. Die kunnen je huid gaan irriteren. Gebruik in plaats daarvan inlegkruisjes van biologisch katoen – vooral als je een gevoelige huid hebt. Deze verkleinen je kans op ontsteking of irritatie en voelen ook veel zachter en ademend aan op je huid.
Net als bij maandverband gebruik je inlegkruisjes door hun plakkerige achterkant tegen de binnenkant van je ondergoed te plaatsen. Inlegkruisjes zijn veel dunner dan maandverband en worden gebruikt als er minder vocht is dat geabsorbeerd moet worden.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
"Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze. Verder kan maandverband of een inlegkruisje dat is volgezogen met water, je omlaag trekken. Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck.
Veel inlegkruisjes zijn gemaakt van synthetische materialen en bevatten parfum, plastic en chloor. Dit kan klachten veroorzaken, zoals allergische reacties en vaginale jeuk en irritatie. Ook kan de pH-waarde van je vagina verstoord raken en kun je last krijgen van (extra) vaginale afscheiding.
Inhoud Libresse maandverband en inlegkruisjes. Vezelmateriaal gemaakt van polypropeen/polyetheen/polyester/viscose. Het product geeft je een droog en comfortabel gevoel door de vloeistof te absorberen. Poreus materiaal van houtvezel of polyester.
De verschillen. Het doel van maandverband is het opvangen van bloedverlies en vaginale afscheiding. Het is niet gemaakt voor het opnemen van urine. Gebruikt u het bij urineverlies dan is de kans op onder andere huidirritatie, doorlekken en nare geurtjes groot.
Een ander nadeel van inlegkruisjes is dat ze vaak 'broeien', wat kan leiden tot irritaties, die nog meer afscheiding veroorzaken. “Vrouwen grijpen daardoor nog vaker naar inlegkruisjes, waardoor het van kwaad tot erger gaat, kortom: een vicieuze cirkel.”
Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Yoni inlegkruisjes zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Gezonder en milieuvriendelijker dan zijn synthetische tegenhangers.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Pants of luierbroekjes
Dit is de meest populaire vorm van incontinentiemateriaal. Pants of luierbroekjes lijken het meest op gewoon ondergoed. Het is wat dikker vanwege de watten en de absorptie-korrels. Er zijn verschillende broekjes voor mannen en vrouwen.
Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Aangeraden wordt om maandverband en tampons in een gesloten verpakking en uit de buurt van vocht te bewaren. Libresse adviseert bij consumentenvragen om de producten bij voorkeur binnen drie jaar te gebruiken, zodat optimale kwaliteit kan worden gegarandeerd.
Net zoals bij wasbare luiers is de keuze in wasbaar maandverband groot. Ik heb de merken Imse Vimse (flanel katoen), Momiji (katoen), Ella's House (katoen) en Myllymuksut (bamboe: superzacht!) liggen. Ik heb ook merken gezien die fleece maandverband hebben of een combinatie van fleece en katoen of bamboe.
Wat gebeurt er als je maandverband vleugels heeft? Dan hoef je maar een paar extra stappen te volgen. Begin met het verwijderen van de beschermstrip achter elke vleugel. Wikkel vervolgens de vleugels om je ondergoed, zodat ze van je lichaam af gericht zijn.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Je regelmatig wassen als je ongesteld bent is belangrijk om bacterievorming en infecties te voorkomen! Een bad nemen tijdens je menstruatie is dus volkomen veilig en kan juist een uitstekende manier zijn om pijn te verminderen en je te ontspannen op een moment dat je dat misschien wel het hardst nodig hebt.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Normale vaginale afscheiding
Dit is volkomen normaal. Als vaginale afscheiding opdroogt, wordt het een beetje geel. Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur.