De bijen vliegen met de nectar in hun honingblaas naar de kast terug. Onderweg snoepen ze vast iets van de nectar. In de bijenkast geven de bijen de nectar af aan andere bijen die er wat van snoepen en de rest opslaan in de cellen van een honingraat. Nectar is een soort suikerwater waar 20% suiker in zit.
Als bijen in een bloem op zoek gaan naar voedsel (nectar), nemen ze ongemerkt het stuifmeel van de bloem mee. Komt dit stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht, dan wordt deze plant bevrucht. Een fruitboom krijgt zo vruchten.
De honingbij zuigt zoveel nectar op totdat haar honingmaag vol zit. Hiervoor moet de bij soms wel 150 bloemen bezoeken. Als de bij terug is in de bijenkast, geeft de werkbij de nectar via hun mond door aan andere bijen. De nectar wordt van mond tot mond doorgegeven.
Bijen zijn harde werkers
In de maag wordt de nectar door enzymen omgezet in honing. Als de bij terug komt bij de bijenkorf, braakt hij de honing over in de mond van een andere bij. De bij spuit de honing in een cel in de honingraat.
Om een honingraat te maken hebben de bijen, bijenwas nodig. Dat produceren ze zelf, met hun wasklieren. Met die was kunnen de bijen de kamers bouwen. Ze gebruiken hun bek om de vormen te maken en zo bouwen ze nog veel meer kamers.
Je kunt bijen die slapen herkennen aan hun ontspannen houding: ze zakken door de pootjes, vallen soms om en laten met name de antennes, de voelsprieten, zakken. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Honing verhoogt de “goede” cholesterolwaarde
LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
'Bijen (alle soorten, ook honingbijen en hommels) zijn voor hun eigen voedingspakket afhankelijk van bloemen. Ze gebruiken suikers uit nectar als energiebron (brandstof), en eiwitten, vetten en mineralen uit stuifmeel als voedingscomponenten voor de opbouw van hun lichaam.
Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee.
Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.
Mannetjes (darren) van alle bijensoorten zijn niet uitgerust met een angel, op de plek waar bij de vrouwtjes de angel zit, zit bij hun het voorplantingsapparaat. Vrouwelijke solitaire bijen kunnen dus in principe ook steken. In verhouding tot honingbijen hebben ze echter een onderontwikkeld angeltje.
Ga niet proberen ze weg te jagen.Meestal gaan de bijen vanzelf weer weg, na een dag of twee.Laat ze met rust en ze zullen niemand kwaad doen. Gebruik vooral geen anti-insectenspray om ze weg te jagen.
Water voor bijen
In tegenstelling tot nectar en stuifmeel slaan ze water niet op in hun bijenwoning. Ze halen en drinken water wanneer ze het nodig hebben. Een permanente waterbron in de onmiddellijke omgeving van de bijenhal is dan ook onontbeerlijk.
Bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken. Bijen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. De bijen in een bijenkolonie bestaan uit drie verschillende soorten: een koningin, de werksters (vrouwtjesbijen) en de darren (mannetjesbijen).
Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren. Mensen vinden het niet prettig als bijen gaan zwermen of (erger nog) prikken.
Wanneer u honing zoekt op optimaal van haar geneeskrachtige eigenschappen te profiteren, dan heeft u een aantal keuzes. Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag.Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten. Het lijkt er dan ook op dat die gewoonten werden gestimuleerd door de complete zonsverduistering, ook al vond die midden op de dag plaats.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.