Een rvs koekenpan kun je op twee verschillende manieren inbranden, door middel van de oven en het fornuis. Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat en zijn bovendien zeer duurzaam. Bij normaal gebruik gaan ze een leven lang mee.
Gebruik arachideolie, zonnebloemolie of koolzaadolie. Bak niet met olijfolie of kokosolie, deze verbranden al bij een lage temperatuur. Als de koekenpan op de juiste temperatuur is, kan de boter (of olie) erin.
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Je maakt de pan zo goed mogelijk leeg en spuit een scheutje RVS cleaner in de pan. Vervolgens pak je een schuursponsje, hiermee boen je de pan zo schoon. Om het middel wat te helpen kun je eventueel een klein scheutje heet water toevoegen tijdens het schrobben.
In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt. Voor die laatste gerechten 'moet' er dan vaak een tweede pan bij met een antiaanbaklaag.
Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Mits het gebruik van wat meer vetstof kan je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven mee.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Rvs-pannen:
Een pan van roestvast staal is een allemansvriend. Je zet hem in de afwasmachine, boent hem schoon met een schuursponsje en schuurmiddel, het maakt niet uit.
Pan voorverwarmen en een beetje olie gebruiken
De truc om eten niet te laten aanbranden in een pan zonder (teflon) anti-aanbaklaag is temperatuur. Om probleemloos te bakken in roestvrijstaal (RVS), geanodiseerd aluminium en staal moet de pan opwarmen tot zo'n 150-160 graden Celsius voordat je start met bakken.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat. Hoe zwarter te pan, hoe beter de laag.
Door de oneffenheden in de bodem van de pan hebben deze ketens grip op de pan. Doordat de olie verhit, begint deze te roken en is feitelijk aan het verbranden. De koolstofdeeltjes en onzuiverheden die bij het verbranden vrijkomen, zijn te zien als het bruine laagje.
Nieuw aangekochte pannen moeten voor gebruik altijd goed afgewassen worden. Tijdens fabricage en transport kan er veel vuil hechten aan de pan. Het is dus raadzaam om een nieuwe pan met heet water en een beetje afwasmiddel schoon te maken. Een pan is bestemd voor hitte.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Met name pannen van gietijzer en RVS zijn zeer geschikt voor inductie, dankzij de stevige en degelijke kwaliteit. Daarnaast zorgen deze pannen voor een snelle temperatuursverhoging en wordt uw eten gelijknamig verwarmd.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Geschikte materialen
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur.
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Gebruik soda, waspoeder of afwasmiddel. De pan vullen met water en soda (of waspoeder of afwasmiddel) en dit even laten koken. Dit op een laag vuurtje los laten weken. Even uitschrobben en je pan is als nieuw.
Kook wat water en azijn (of een beetje citroensap) in de pan. Spoel en droog vervolgens zorgvuldig af.