Spoelwormen geven meestal geen klachten. Soms ziet u een worm in uw poep. De eitjes van de spoelworm zitten in varkens- of mensenpoep. Via besmette grond of groente komen de eitjes in uw mond.
Wormpjes verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer in uw mond komen. Meestal binnen 4 tot 6 weken. Goede hygiëne is belangrijk voor alle gezinsleden. Hierdoor verdwijnen de eitjes uit uw huis.
Wormen bij mensen ontstaan door besmetting van dier op dier, dieren op mensen of andersom, of mens op mens. Bekende symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. De behandeling van wormen bestaat uit antiwormmiddelen (medicijnen) en hygiëne-adviezen.
Er zijn veel soorten wormen die in de darmen kunnen zitten. Meestal zijn het wormpjes (aarsmaden), vooral bij kinderen. Die geven vaak jeuk. Deze wormpjes kunt u zelf behandelen met 2 pillen mebendazol van de apotheek of drogist.
Bij een zware wormbesmetting (> 200 wormen) worden dagelijks 15 miljoen eitjes uitgescheiden. Onder gunstige omstandigheden duurt het 9-15 dagen voordat de eitjes een larve bevatten. Larven kunnen tot 3 jaar in de buitenwereld overleven.
De volwassen spoelworm is net als de aarsworm wit en rond maar duidelijk langer. Ze meten tussen 25 en 50 centimeter. Met een doorsnede van ongeveer een halve centimeter zijn ze ook wat dikker, veel harder en steviger. De volwassen spoelworm leeft in een heel ander darmdeel dan de aarsworm.
Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken.
Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt. Transmissie is afhankelijk van blootstelling van de intacte huid aan grond die besmet is met infectieuze larven.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Maar helaas, zichzelf bevruchten kunnen ze niet.Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult.
Spoelwormen zijn lange dunne wormen van 25 cm (vrouwtjes) tot wel 50 cm (mannetjes) lang. Voor paarden kunnen ze een behoorlijke bedreiging voor de gezondheid vormen. Niet te verwarren met aarsmaden, die iets kleiner zijn maar er veel op lijken. Aarsmaden veroorzaken jeuk, maar zijn verder niet gevaarlijk.
Spoelwormen en lintwormen
Spoelwormen komen meestal voor in de darmen van honden en katten. Besmetting gaat vaak ongemerkt door het inslikken van de eitjes. De eitjes zitten in hondenpoep, niet afgedekte zandbakken en soms op rauwe, ongewassen groente.
Ascaris suum is een spoelworm die bij het varken voorkomt, maar ook de mens kan besmetten.
Spoelwormen zijn ronde wormen, met een lengte van meestal tussen de 5 en 15 cm. Ze leven als volwassen spoelwormen in de dunne darm. De dunne darm is dat darmgedeelte dat begint na de maaguitgang. Spoelwormen komen voor bij de mens, hond, kat, varken en het paard.
Dat je een lintworm kunt voelen of dat je door een lintworm enorm afvalt, zijn allebei fabeltjes. Het is namelijk zo dat lintwormen in de meeste gevallen geen klachten veroorzaken.
Een volwassene kent vaak enige gene. Ook doen kinderen vaker iets in de mond. Een kind kan zichzelf telkens opnieuw besmetten door rond de anus te krabben en daarna de vingers in de mond te steken of door verder te spelen met speelgoed zonder de handen te wassen en vervolgens het speelgoed in de mond te doen.
Als u of uw kind de handen niet goed wast, kunnen de eitjes weer via aanraking overgedragen worden op een ander. De wormpjes zijn niet gevaarlijk, maar geven wel vervelende klachten. Als u goed op uw hygiëne let, verdwijnen de wormpjes meestal vanzelf weer.
De wormen kunnen bij de mens uitgroeien tot eiproducerende volwassen exemplaren, en zich, al naargelang de soort, nestelen in het maagdarmkanaal (spoelworm), de hiermee communicerende galwegen (leverbotten) of de kleine luchtwegen (longbot). De besmetting kan dan ook door de besmette persoon verder worden doorgegeven.
Infectie door eten groente en fruit
Al lijkt dat niet genoeg: in de meeste gevallen zijn de mensen geïnfecteerd door het eten van fruit of rauwe groente, die door de slakken zijn vervuild. Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen.
Deze man heeft een lintworm in zijn neus. Het reukorgaan is helemaal opgezwollen, en een arts moet met een pincet de parasiet verwijderen.
Spoelwormen (Ascaris lumbricoides afbeelding)
Je kunt ze oplopen door met blote handen te tuinieren en daardoor in aanraking te komen met katten- of hondenpoep. Ook onafgedekte zandbakken zijn berucht. Ook het eten van rauwe, ongewassen groenten (vooral in het buitenland), wil nog wel eens de boosdoener zijn.
Heel het gezin moet de handen wassen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Knip ook de nagels van de handen kort. De lakens en dekens worden best met de stofzuiger schoongemaakt, gelucht en ververst de dag na de behandeling. Andere kinderen slapen best niet samen in hetzelfde bed met een kind dat besmet is.