Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen en kunt u last krijgen van napijn. Dit neemt na één of twee dagen weer af en verdwijnt spontaan. Na een behandeling Dry Needling kunt u spierpijn krijgen. Dit begint vanaf twee uur na de behandeling en duurt maximaal twee dagen.
Wat kunt u voelen na een behandeling Dry Needling
De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, vooral de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is.
Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs ("blauwe plek") aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter, maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken.
De massage van spieren om afvalstoffen vrij te laten komen uit deze gespannen spieren. Na de behandeling heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen, maar dus ook water. Daarnaast helpt water bij de groei en ontwikkeling van spieren na training. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig vocht drinken.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Hoe diep komt de naald? Afhankelijk van het doel en de spier die we behan- delen zijn er verschillende naalden. Een oppervlakkige spier op de rug heeft een kortere naald nodig dan een spier diep in de bil. We werken met naalden van 2,5 cm en 4 cm.
Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten. De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en carpaal tunnel syndroom.
Ook volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is het bewijs voor de effectiviteit van dry needling niet sluitend. De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemt de effectiviteit niet bewezen en stelt dat eventuele effecten vooral placebo-effecten zijn.
Ook bij verkorte spieren of spieren die door operaties of ongelukken niet goed willen herstellen, wordt dry needling vaak succesvol toegepast. Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spiergerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier.
Typische stressklachten veroorzaakt door een verhoogde spierspanning zijn onder andere: Hoofdpijn, Schouder- en nekpijn, Vermoeidheid, Oorsuizen (tinnitus), Tintelingen in armen en benen en Buikpijn.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.
Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.
Dry-Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. Dry Needling is een behandeltechniek waarbij met behulp van een acupunctuur naald in een triggerpoint (spierverharding) wordt geprikt om deze snel te de-activeren.
Het wordt afgeraden in de eerste 26 weken van de zwangerschap, bij bloedziekte (hemofilie), lokale en systematische infecties, en aanwezigheid van HIV of het Hepatitis virus.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Samengevat zijn symptomen van triggerpoints:
lokale, diepe pijn bij druk op de triggerpoint. continue pijn zonder druk op de triggerpoint. uitstralende pijn (referred pain) volgens vaste patronen. de diepe pijn kan scherper aanvoelen bij bewegen.
Direct na de behandeling tot enkele dagen later kunt u last kunnen krijgen van spierpijn, stijfheid en andere klachten zoals bijvoorbeeld een onevenwichtig gevoel. Dit zijn normale reacties na een behandeling. Ook kunnen er nog andere na-reacties optreden, maar dit is een positief effect; de behandeling heeft effect.
Door de massage wordt de bloedsomloop en de stofwisseling van je lichaam gestimuleerd. Je lichaam gaat harder aan de slag om afvalstoffen af te voeren en heeft daarom ook meer behoefte aan water om deze taak succesvol te vervullen. Het is daarom een aanrader om na de massage direct een glas water te drinken.
Drink water! Zodat vrijgekomen afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Het drinken van minimaal 1,5 liter water per dag (naast andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank) is voor iedereen een noodzaak.