In de DDR was grondwettelijk bepaald dat de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands SED, de communistische partij, de feitelijke machthebber was en niet de formele staatsorganen, zoals de regering. Oppositieleden werden door de Stasi gevolgd en vaak ook vervolgd.
In de beginjaren van de DDR, van 1949 tot eind jaren 1950, lag het economische accent op de opbouw van een eigen industrie. Volgens het eerste vijfjarenplan (1951-1955) moest de arbeidsproductiviteit flink opgeschroefd worden, met liefst 72 procent. Dit ambitieuze doel leidde tot massale protesten.
- Welke methoden gebruikt de Stasi? o Isolatie o Dreigementen o Fysieke marteling (licht in de cel, slaaponderbrekingen, etc.) - Wat hoopte de Stasi te bereiken met deze methoden? Het doel van deze methodes was de 'Zersetzung' (het breken) van de persoonlijkheid van de gevangenen.
Was er in West-Duitsland sprake van een democratie, in Oost-Duitsland had de communistische staatspartij SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) de touwtjes in handen. De Oost-Duitse bevolking had geen stem in de politiek: de SED bepaalde bijna alles.
De meeste DDR-burgers waren doorgaans tevreden met hun leven en ondervonden nauwelijks hinder van de beperkingen, die de DDR met zich meebracht. Het waren met name diegenen, die weigerden in het gareel te lopen, die veerkrachtig moesten zijn in het alledaagse leven in de DDR.
De Duitse Democratische Republiek (Duits: Deutsche Demokratische Republik, DDR), ook wel Oost-Duitsland genoemd, was een communistisch land in Europa. Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland.
Het werd al vrij snel duidelijk voor de Oost-Duitsers, dat het communistische regime een strenge dictatuur zou gaan voeren na de oprichting van de DDR in 1949. Beetje bij beetje begon een deel van de bevolking te vluchten uit de DDR, dan wel begonnen ze plannen te beramen om dit te doen.
Door de grote ideologische verschillen tussen deze twee landen breekt de Koude Oorlog uit. De Sovjets willen vervolgens niks meer met het kapitalistische westen te maken hebben en gooien de grenzen in Europa op slot. Zo ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en Europa, die het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
DDR staat voor Deutsche Demokratische Republik (Duitse Democratische Republiek), ook bekend als Oost-Duitsland. De DDR ontstond na de Tweede Wereldoorlog als zelfstandige staat in een deel van Duitsland en was gemodelleerd naar de communistische Sovjet-Unie.
In mei 1949 werd de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) opgericht. Het was een tijdelijke staat, benadrukten de West-Duitse politici, in afwachting van een vereniging. Maar in oktober volgden de communisten in het oosten met een eigen staat: de DDR. De Duitse deling was een feit.
De Stasi liet 3.000 werknemers, geheime agenten en spionnen, voornamelijk in het onofficiële "operationeel gebied" de Bondsrepubliek Duitsland, en 300 tot 400 infrastructuurbeheerders in West-Europa voor zich werken. De organisatie was zo groot dat deze "staat in de staat" een eigen orde van verdienste toekwam.
Het Ministerium für Staatssicherheit (vertaald: Ministerie voor Staatsveiligheid), gewoonlijk afgekort tot Stasi of MfS, was de binnenlandse veiligheidsdienst en inlichtingendienst in de Duitse Democratische Republiek (DDR).
Na de nederlaag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland tijdens de Koude Oorlog een gescheiden natie. Dit duurde voor Duitsland van 1949 tot 1990. Van het eens zo nationalistische Duitsland werden twee landen gemaakt: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR).
Het beste antwoord. West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
De Koude Oorlog staat bekend als de oorlog waarbij geen directe gewelddadige confrontatie plaatsvond tussen de twee hoofdpartijen in 'oorlog'. Het was hoofdzakelijk een conflict tussen twee machtsblokken: het kapitalistische Westen en het communistische Oosten.
De Duitse Democratische Republiek (afgekort: DDR, andere benaming: Oost-Duitsland, Duits: Deutsche Demokratische Republik) was een communistisch land in Europa. Het kwam overeen met de Russische bezettingszone van Duitsland, en bestond van 1949 tot 1990.
Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig is daar bijna niks meer van over. De overblijfselen van de Berlijnse Muur die er nog wel zijn werden omgetoverd tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.
De term 'Koude Oorlog'
Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.
Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Russisch: Борис Николаевич Ельцин) (Boetka, 1 februari 1931 – Moskou, 23 april 2007) was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' .
De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur. De Muur scheurt geliefdes, families en vriendengroepen uit elkaar.
In de nacht van 12 op 13 augustus 1961, in 2021 60 jaar geleden, wordt een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse Muur. Om mensen tegen te houden die van het communistische Oost-Duitsland naar het vrije Westen willen vluchten. Ongeveer 28 jaar lang zal de Berlijnse Muur de stad in tweeën delen.
Het communistische DDR-regime bouwt de Berlijnse Muur om de massale vlucht van oost naar west te stoppen. Slechts weinig mensen durven de 43 kilometer lange muur te trotseren. In een tijdsspanne van 14 jaar slagen drie creatieve broers er echter in de grens over te steken: te land, te water en in de lucht.