Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
De eigenschappen van MDF
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen.
Er zijn meerdere soorten gereedschap die ingezet kunnen worden om MDF te bewerken. Echter gaat MDF zagen met een decoupeerzaag het beste wanneer je van plan bent om deze soort platen te bewerken. Vooral voor ronde vormen kun je het beste MDF zagen aan de hand van een decoupeerzaag.
Zet het zaagblad in de decoupeerzaag
De zaag instellen: Steek het zaagblad recht in de decoupeerzaag – als je een klik hoort, zit het blad vast. Pas dan zet je de accu erin. Als de zaag een pendeling heeft, kun je deze uitschakelen. Voor rond zagen heb je deze niet nodig.
Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
Kies voor het zagen van MDF een zaagblad van Bimetaal (BIM) voor middel- en hardhout. Deze zagen hebben de tanden wat korter op elkaar staan. U kunt er heel fijn en splintervrij mee zagen. U kunt MDF ook uitstekend verzagen met een universeel HM zaagblad van Euromec.
Hoe kan ik mdf het best snijden? U kunt mdf het best met een CO2-laser van 30 Watt of hoger snijden. Het laservermogen moet zo worden ingesteld dat het hout niet verbrandt. De gecontroleerde air assist met perslucht en de keuze van een lage frequentie helpen daarbij.
Dat alles zijn voordelen bij bouwmaterialen, vooral voor doe-het-zelvers. Een groot bijkomend voordeel is de prijs. MDF wordt meestal alleen binnenshuis gebruikt, want door de structuur van de platen neemt het snel en veel water op.Hierdoor kan MDF uitzetten, wat voor veel problemen zorgt.
Je kunt MDF makkelijk bewerken zonder dat de zijkant gaat brokkelen. Dankzij de gladde afwerking en de eenvoudige bewerking is het een populaire keuze voor binnen, die je bovendien heel goed kunt schilderen. MDF kom je tegen in keukenkastjes en bijvoorbeeld voor andere kastdeuren en zelfs in badkamers.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn. Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Het is zelfs net zo schadelijk voor de gezondheid als asbest. Van zachthoutstof wordt inmiddels ook aangenomen dat het kankerverwekkend is. Stofvrij werken is dus zeer belangrijk! Bij het zagen, frezen en schuren van MDF komt gemiddeld meer houtstof vrij dan bij het bewerken van multiplex en massief hout.
Een haakse slijper, ook wel slijptol of flex genoemd, is een stuk gereedschap om metaal, steen of hout te bewerken. Een haakse slijper is erg handig voor het: Slijpen en zagen van steen en metaal. Verwijderen van metaalbramen en roest.
Multitoolzaagjes zijn ideaal voor het zagen in kozijnen, muren en houten vloeren. Multitools zijn ideaal om midden in een werkstuk te beginnen met zagen. Bijvoobeeld om een inkeping te maken in vloeren of kozijnen of om een voeg van een tegel uit de muur te halen.
Wanneer u echter buitenprojecten heeft is MDF Medite® Exterieur de juiste keuze. De plaat kan veelzijdig gebruikt worden voor voorwerpen of onderdelen die buiten staan. Denk hierbij aan tuinmeubelen of bootinterieuren. Maar ook gevelbekleding en reclameborden worden veel gemaakt van MDF exterieur.
Standaard MDF heeft een dichtheid van rond 650 tot 800 kg/m3. MDF met een volumieke massa van meer dan 800 kg/m3 wordt HDF genoemd, MDF met een volumieke massa van minder van minder dan 550 kg/m3 valt in de groep van licht MDF.
Als je spaanplaatschroeven gebruikt is het handig om eerst een gaatje voor te boren, zo voorkom je dat het MDF gaat splijten. Gebruik je speciale MDF schroeven, dan hoeft dat niet. Die zijn namelijk zo gemaakt dat je ze zonder voorboren kan gebruiken en niet bang hoeft te zijn dat het materiaal gaat splijten.
Gezien het watervaste karakter van V313 MDF worden deze platen veel gebruikt als onderdeel van keuken- of badkamermeubilair. Verder zie je MDF met een watervast karakter veel terug als vensterbank in vochtige ruimtes, maar ook voor ander binnentimmerwerk is deze plaatsoort geschikt.
De standaard MDF-plaat is te herkennen aan de lichtbruine kleur. Deze plaat is voor oneindig veel toepassingen te gebruiken binnenshuis. Wanneer je MDF wilt gebruiken in een ruimte waar het iets vochtiger is, kan je het best kiezen voor een waterwerende plaat.
Goede afwerkingsmogelijkheden van MDF
Zo kun je MDF makkelijk zagen, boren, schaven, schuren en frezen. Bijkomend voordeel is wel dat het plaatmateriaal totaal niet splintert. Dit betekent dat MDF geschikt is voor de meest uiteenlopende toepassingen en doeleinden.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De MDF plaat met een dikte van 38 mm wordt vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Zagen op de juiste manier
Houd tijdens het zagen je wijsvinger losjes op de rug van het zaagblad. Blijf in de richting van de zaagsnede wijzen. Zaag met lange, regelmatige bewegingen, zonder veel druk uit te oefenen. Tip!
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Zaag zoveel mogelijk met de nerfrichting van het hout mee. Als je project of zaagsnede het toelaat, zaag de plank dan zoveel mogelijk met de houtvezels ofwel de nerfrichting van het hout mee af. Ook op die manier scheuren weinig houtvezels af en krijg je een zeer nauwkeurige, gladde zaagsnede.