Houd een ice-pack of een washandje gevuld met ijsblokjes tegen de plek van de beet aan. Koel de dazenbeet 10 minuten, zo voorkom je dat de plek op gaat zwellen. Gebruik Azaron Crème1of Stick1 om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten. Houd de wond een tijdje in de gaten.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid. Een dazenbeet komt relatief veel voor, omdat de daas een agressief insect is. Een daas bijt zich vast in de huid met zijn scherpe tandjes en zuigt het vrijkomende bloed op.
Het wondje bloedt soms na, en de huid kan lokaal rood worden en gaan zwellen. Meestal is de zwelling klein en van korte duur. Sommige mensen reageren echter heftig op een dazenbeet en krijgen grotere zwellingen. Ook is er een risico op een plaatselijke bacteriële infectie van de huid.
Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Wel zijn er diverse sprays om ze te bestrijden. Teekaway is een voorbeeld van zo'n bestrijdingsspray. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar middel dat wordt toegepast voor het (in de open lucht) beschermen van mens en huisdier tegen onder andere dazen. Het middel werkt maar liefst zes uur lang.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Over de bal zit een net, waar aan de onderkant een soort hoepel zit, en loopt naar boven in een punt. Hier bevindt zich een opvangbakje waar de dazen in worden opgevangen. Er bestaan ook dazenvallen zonder net en opvangbakje. Deze vallen bestaan uit alleen een zwarte bal of emmer en worden ingesmeerd met lijm.
Waar leeft de daas
Dazen komen vooral voor op plekken waar het vochtig is en naast zon, ook wat schaduwplekken heeft. Ze leggen hun eitjes in weilanden, moerasachtige gebieden en wegbermen, maar bijvoorbeeld ook op de bodem van sloten.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben. Dazen zijn snel (25 km/h) en achtervolgen hun prooi hardnekkig, soms wel een kilometer lang.
Hoewel een dazenbeet in de meeste gevallen voornamelijk zorgt voor tijdelijke pijn, kan het in sommige gevallen ook leiden tot een bacteriële infectie. Een daas kan namelijk bacteriën van het ene slachtoffer overbrengen naar het volgende slachtoffer.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Dazen zijn snel en bijzonder agressief en bijten zodra zij contact maken met de huid. Zij komen vooral op warmte en beweging af. Ook sommige geuren zouden een aantrekkingskracht op steekvliegen hebben. De belangrijkste prooi voor de daas is grootvee (koeien en paarden) maar ook mensen zijn aantrekkelijke prooien.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd.
De daas vermengt haar speeksel met het bloed om stolling tegen te gaan. Naast jeuk kan een beet ook korstvorming, pijn en zwellingen veroorzaken. In enkele gevallen leidt de beet tot een bacteriële infectie. De daas kan namelijk als overdrager van verschillende ziektes fungeren.
Dazen of paardenvliegen zijn vliegende, bloedzuigende insecten die vaak voorkomen in in bosrijke omgevingen. Dit omdat hun taaie eitjes zich het best ontwikkelen in vochtige gebieden zoals bossen, vochtige weilanden, moerassen, in de modder, enz.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.