Planten die niet zo van water houden, zoals een cactus, kan je het beste afstoffen met een zacht kwastje zodat je overal goed bijkomt en jezelf niet bezeert aan de prikkers.
Één van mijn favoriete manieren om mijn planten af te stoffen, is om ze een douche te geven. Als je niet wilt dat de potgrond te nat wordt, kan je een plastic zakje over de aarde heen leggen. Een goede straal met lauwwarm water maakt je plant mooi schoon. Even laten uitdruppelen en je plant is er weer klaar voor.
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt.
Waarom planten afstoffen? Planten vangen licht op via de bladeren. Dit licht zetten planten weer om in glucose en zuurstof en laat dat nou nét zijn waar je planten (los van water) op moeten overleven. Dit fotosyntheseproces wordt verstoord zodra er te veel stof op de bladeren ligt.
Een cactus is plant die stekels en haren heeft in plaats van bladeren. Deze stekels beschermen de cactus niet alleen tegen de zon, maar zorgen er ook voor dat dieren ze niet opeten. Er zijn meer dan 200 families van de cactussen.
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.
In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden. moet-ie ervoor zorgen dat-ie zo weinig mogelijk water verliest.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Bladglans is eigenlijk een dun laagje olie, dat bij normaal gebruik niet schadelijk is voor mens en dier. Echter moet je er niet van gaan eten ( katten) en natuurlijk niet van drinken. Gebruik het echter wel buiten om op je planten te spuiten.
Bladeren schoonmaken
Hoe krijg je het stof eraf? Je kunt het beste met een zachte, vochtige doek over de bladeren heengaan. Afstoffen met een statische plumeau werkt wel iets sneller. Je kunt je kamerplant ook even buiten in de regen zetten.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomstandigheden van de planten na. Ook nemen de planten water op via de huidmondjes op het blad. Een luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 55% is goed voor planten.
Cactussen die erg in de lengte groeien, of dat nu omhoog of hangend is, zijn niet al te moeilijk te stekken. Met een goed schoon mes snij je de stam door, vlak bij de grond of hoger, afhankelijk van wat je esthetisch mooier vindt. De moederplant groeit vanuit de wond meestal vertakt weer verder.
Cactus water geven
Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad.
Normaal verwaarloos je een cactus gedurende de winter: je zet 'm koel, en houdt 'm bijna droog. In het voorjaar gaat de temperatuur stijgen, evenals de hoeveelheid licht. Dat is het sein om de cactus geleidelijk aan steeds meer water te geven en 'm, alweer geleidelijk aan, op een zonnige plek te zetten.
Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Maar bij de Nederlands-Belgische cactus- en vetplantenvereniging Succulenta merken ze daar weinig van. Had de vereniging in de jaren zeventig nog ruim 3000 leden, inmiddels is dat 1400. De gemiddelde leeftijd is 60 jaar.