Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
Waar je in dit geval waarschijnlijk denkt je haar een plezier te doen, schijnt niets minder waar te zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat je haar aan de lucht laten opdrogen nóg schadelijker kan zijn dan de hitte van een föhn.
Hoe langer je haar nat blijft, hoe breekbaarder het wordt en hoe meer je punten gaan splitten.” Uit het onderzoek van Moore blijkt dat het beter is om je haar meteen te drogen met een haardroger, maar dan op de laagste stand. “Dep eerst je haar droog met een handdoek.
Dat kan gewoon met een goede handdoek of voor het beste resultaat; gebruik een föhn. Een wax of gel in handdoek droog haar maakt je kapsel hard. Als je haar volledig droog is wordt je kapsel wel stevig, maar blijft je haar los en soepel. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Door een handdoek te gebruiken om je haar 'droog' te wrijven, beschadig je vooral je haarschubben. Een handdoek van microvezel is een beter alternatief. Deze neemt namelijk twee keer zoveel water op als your average huis-tuin-en-keukenhanddoek.
Een bamboe handdoek voor het haar is het beste, maar katoen is ook oké. We raden af om een microvezel handdoek voor het haar te kopen vanwege de negatieve gevolgen voor het milieu.
'Je zorgt goed voor je haar als je schade aan die H-bruggetjes voorkomt. Als je haar nat wordt, dringt er langs de schubben water in en gaan de schubben uit elkaar staan. Als je haar droogt, sluiten de schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze hebben opgelopen.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Is slapen met vlechten veilig voor je haar? Ja, maar je kunt je haar beschadigen als je vlechten te strak zijn. Wanneer je een strakke vlecht in je haar maakt komt er veel spanning op je hoofdhuid te staan en kan je haar uiteindelijk uitvallen.
Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.
Vul een glas met water en leg je haar in het glas. Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
De tijd die het droogproces in beslag neemt, hangt af van de dikte van je haar, hoeveel water je al verwijderd hebt en het weer. Als het drogen erg lang duurt, kun je je hoofd om de paar minuten ondersteboven houden.
Een verf föhn bereikt enorm hoge temperaturen. Het is absoluut geen apparaat dat je zomaar kan laten rondslingeren: ze kunnen temperaturen van wel rond de 600 graden Celsius bereiken. Om even te vergelijken: 660 graden Celsius is het smeltpunt van aluminium. Oftewel, ontzettend warm.
Bij handdoekdroog wordt bedoeld dat je je haar zo droog mogelijk hebt gemaakt met een handdoek. Je haar is dan nog flink vochtig, maar het water drupt er niet meer vanaf. Probeer je haar niet droog te wrijven met een handdoek.
Tip 1: Föhn je haar langer
De meeste mensen föhnen hun haar droger, maar niet droog. Wanneer je je haar echt droog föhnt, wordt het heel even pluizig, maar als je daar 'doorheen' föhnt, is het weer pluisvrij (en het zit natuurlijk mooi in model).