Snijd de bananenschil in stukjes. Hoe fijner je hakt, hoe sneller de stukjes zullen drogen. Leg de schillen in de zon om ze te drogen. Je kunt de bananenschillen ook in een oven drogen.
U kunt bananen drogen tussen 57 en 68 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de droogtijd maar hoe lekkerder uw gedroogde bananen zullen zijn. Droogtijd: 8 à 9 uur.
De temperatuur om bananen te drogen is 57 graden. Koop uw fruit niet overrijp voor de beste droogresultaten. Leg onder uw bananenschijfjes een katoenen doek of gebruik bv een katoenen zakdoek, die laat lucht door, wat natuurlijk heel belangrijk is.Het rooster legt u dan met de doek in de lade.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
Volgens het verhaal zouden bananen een stof bevatten die bananadine heet. Die zou vrijkomen en een roes opwekken als men gedroogde bananenschillen rookt. De stof bestaat echter niet en van bananenschillen roken kan je dus niet in een roes geraken.
Dit klinkt als cannabis en het heeft ook overeenkomsten, maar zonder de verslavende werking en zonder het high worden. Kruidnagel bevat namelijk geen THC en bevat meerdere soorten cannabinoïden en is daarin rijker dan CBD/hennep.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Gedroogde bananen bevatten een hoogwaardige hoeveelheid aan kalium. Kalium heeft vele functies die positief zijn voor sporters. Zo zorgt kalium onder andere voor ons vochtbalans, de werking van de spieren, het zenuwstelsel en de bloeddruk.
Bij droog en warm weer drogen fruit, groenten en kruiden prima zo aan de lucht op een rekje. Snijd de plakjes fruit en groente wel dun. Is het weer vochtig, droog dan in een oven op een heel lage stand (40-60 °C) en zet de oven op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Of gebruik een speciale dehydrator.
Voedsel drogen in de oven
Leg de gewenste groenten, fruit of kruiden op de bakplaat en schuif in de oven. zet de stand op het allerlaagste. Het vervelende is van het drogen in de oven dat het vaak niet lager kan dan 60 graden. 60 graden kan ook heel goed als zal het dan sneller klaar zijn.
De airfryer is dus een uitstekend alternatief voor de oven. Aangezien de oppervlakte een stuk kleiner is, blijft de temperatuur regelmatiger en droogt het fruit bijgevolg sneller. Handig als je gasten onverwacht naar een cocktail met gedroogd fruit vragen!
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Een banaan bevat verschillende vitamines en mineralen die je huid jong houden en rimpels helpen voorkomen. Pureer een bananenschil, breng het goedje aan op je huid aan en laat dit 20 minuten z'n werk doen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Hoe lang iets blijft liggen verschilt per materiaal. Zo blijft een bananenschil een jaar liggen en sommige sigarettenpeuken 12 jaar. Kauwgum blijft minimaal 20 jaar liggen en een blikjes zelfs 50 jaar.
En dat is niet alleen moeilijk afbreekbaar, maar blijft voor altijd in kleine stukjes bestaan.” Kortom: als je een klokhuis of bananenschil wilt weggooien, dan kun je dit toch echt het beste in een prullenbak doen en niet zomaar op straat gooien.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”
Bananenschil als voedsel voor dieren
Vooral kippen vinden dit erg lekker. Sommige konijnen houden ook van een bananenschil. Wees er wel zeker van dat de schil gewassen is.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
De afbreektijden voor afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Niet-natuurlijke materialen als plastic en kauwgom vergaan niet, maar vallen uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics).