Kikkererwten invriezen is net als bij de meeste soorten peulvruchten mogelijk, en ook kikkererwten uit blik kun je invriezen. Natuurlijk komt dan bij veel mensen de vraag waarom je dat zou doen, aangezien kikkererwten of in blik verkrijgbaar zijn, om in gedroogde vorm. En dat klopt natuurlijk.
Vanzelfsprekend een afgesloten blik of afgesloten glazen pot met kikkererwten gewoon bij kamertemperatuur bewaren. Is het blik of de glazen pot geopend, dan kun je de groente nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Als je kikkererwten uit blik koopt, zijn ze al gaar en kun je ze eigenlijk gewoon zo eten. Door ze toch nog even te laten pruttelen in tomaten en kruiden krijgen ze extra veel smaak, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse stoof. Varieer vooral met specerijen, garam masala of vadouvan voor een Indiase touch misschien.
Bewaar gedroogde kikkererwten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Hoe weet ik of gedroogde kikkererwten niet goed meer zijn? De kikkererwten gaan schimmelen of zijn gekiemd.
De kikkererwten in pot en blik zijn al gekookt en kun je daarom direct eten of verwarmen in het eten. De gedroogde variant kun je niet zo eten, rauwe kikkererwten bevatten namelijk de giftige stof lectine.
Kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten en zijn perfect als je wilt afvallen. Die eiwitten komen ook in het vocht terecht, door de energie van het water, kan het gaan schuimen. Je kunt dit vocht perfect eten, het is zelfs erg gezond.
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. - Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan!
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Als het blik of de pot al geopend is, geldt de datum niet meer. Groenten uit een geopend blik of een geopende pot, kun je nog drie dagen bewaren in een bakje in de koelkast.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Kikkererwten kun je 10 tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Voor gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik, zie de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking. Gekookte kikkererwten kun je doorgaans twee dagen in de koelkast goedhouden.
Hoeveelheid per persoon
Omdat deze groente vaak in gedroogde vorm wordt gekocht heb je ongeveer 60 gram gedroogde kikkererwten per persoon nodig, of 100 gram verse (gedopte) of natte kikkererwten.
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.
Vaak staat het ook al aangegeven op de verpakking dat je jouw restje tomatenpuree of bonen niet in het geopende blik moet laten zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.
Voor zalm uit blik geldt hetzelfde principe. Ook dit is 2 dagen lang houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Dit geldt eveneens voor rauwe zalm en gegrilde zalm.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Contact met zuurstof kan immers een chemische reactie veroorzaken met het metaal van het blik, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord.
Goed tegen diabetes
Kikkererwten zijn erg goed voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel vezels in zitten zal de spijsvertering heel geleidelijk en in een natuurlijk tempo verlopen waardoor er minder hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerwaarden worden gemeten.
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer: 269 kilocalorieën. 45 gram koolhydraten.