Meestal zijn er vijf tot zeven jongen. Ze worden gezoogd door hun moeder die tien tepels heeft. Egelbaby's worden doof en blind geboren en zijn volkomen kaal. De huid bevat veel water en de stekels liggen in dit “kussen”ingebed., bij de geboorte zouden ze anders de moeder kunnen beschadigen.
Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf. De egels maken zich hierna klaar voor de winterslaap die in december begint.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Baby-egels moet je elke 3-4 uur voeren met melk. Je kunt dat druppelgewijs ingeven met bijvoorbeeld een pipetje of een spuitje. Je voert net zo lang tot de diertjes hun kopje afwenden of in slaap vallen. na het eten de buik masseren met een vochtig watje of kietelen met een penseel.
Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal op een plek om een nest te bouwen. Zet eten neer in de vorm van kattenvoer, hondenvoer, roerei etc. Egels houden van vochtig voedsel. Zet ook een bakje vers water neer (nooit melk!).
Egels eten in principe van alles, maar jij kunt het beste een schaaltje kattenvoer (natvoer) geven. Geef vooral geen melk, van lactose kunnen sommige egels ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Zet gewoon wat water neer.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Je kunt een egel wel een schoteltje of een (ondiep) kommetje water geven. Maar let wel: een egel is een beschermd dier, dus officieel mag je hem niet verstoren of voeren. Is de egel écht in nood, neem dan contact op met een egelopvang.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
De egel als spiritueel dier
Ze zijn zachtaardig en tegelijkertijd beschermend voor zichzelf. Mensen met dit totemdier weten hoe ze verdediging en beschermende barrières moeten bouwen die negativiteit ontmoedigen. Ze hebben ook nauwe banden met Moeder Aarde en houden van planten en tuinieren.
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Bessen, paddenstoelen en vruchten zoals appels zijn een lekkernij voor de egels in je tuin. Je doet er zeker niets mis mee om enkele van deze vruchten te voorzien in een ondiep schaaltje (al dan niet in stukjes gesneden). Een echte lekkernij zijn vooral de schillen van de vruchten.
In de donkere uurtjes zal hij zijn voedsel bij elkaar proberen te zoeken. Hiervoor legt hij grote afstanden af, minstens een kilometer per nacht. De egel behoort tot de carnivoren, dit wil zeggen dat hij een vleeseter is. De egels die overdag gezien worden zijn meestal in nood.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Wees voorzichtig met pindakaas. Ze lusten dit graag maar het is veel te vet en te zout voor de egel. Egels lopen er doorheen waardoor ze vies worden en als gevolg hiervan vliegen aantrekken.
Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Dan blazen en puffen ze als een stoommachine.
Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda's en rozijnen.
Zorg er voor dat het drinkbakje niet te diep is, anders kunnen er in gevallen kleine dieren er niet meer uitkomen. U kunt egels nog meer helpen door niet alleen water, maar ook voedsel aan te bieden. Bijvoorbeeld door het geven van pindakaas vermengd met lauw water en dit neer te zetten op een beschutte plek.
Een egel kan slecht zien maar des te beter kan hij ruiken. Buiten de normale zintuigen heeft de egel net als bijv. slangen nog een zesde zintuig, nl. het orgaan van Jacobson.
Bij een baby egel
Zorg ervoor dat de volwassen egel niet in de buurt is. Als de baby egels werden achtergelaten leg ze dan in een warme handdoek in een transportkist met een warmwaterkruik, ze mogen zeker geen kou krijgen. Breng ze daarna zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde opvangcentrum.
Jonge egels van 6 weken oud. Gezond jong van 2-3 maanden. Weegt rond de 2,5 ons.
Steeds meer mensen houden een egel als huisdier. In Nederland is het toegestaan om één soort egel te houden als huisdier, de Afrikaanse witbuikegel. Deze dieren kun je niet zomaar houden en hij heeft de juiste verzorging nodig.