Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. Hoe lang het drogen duurt, hangt af van het soort kruid. Na een of enkele weken zullen de blaadjes 'crispy' aanvoelen.
Leg de blaadjes op een zonnige plek zodat ze kunnen drogen tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De blaadjes moeten vervolgens zuurstof op kunnen nemen, dat doe je door ze op kamertemperatuur te laten komen (uit de zon) voor ongeveer 3 uur lang. Ze zullen nu langzaam een bruine kleur gaan krijgen.
Lucht drogen
Bind enkele takjes (5 à 10) samen met een koortje of elastiekje en plaats ze met de steeltjes naar boven in een papieren zakje. Bind het zakje voorzichtig dicht en maak er enkele verluchtingsgaatjes in. Hang het op aan de de steeltjes een in warme maar goed verluchte kamer en laat minstens een week hangen.
Thee snel drogen in de oven of fruitdroger
Het is belangrijk dat de temperatuur laag is, rond de 50-60 graden Celsius. Een te hete oven kan de theebestanddelen verbranden of uitdrogen. Drogen in de oven duurt meestal ongeveer 2-3 uur. Fruit, kruiden en schillen kunnen ook worden gedroogd in een fruitdroger.
Een dehydrator die heel laag is ingesteld, onder de 110°F (43°C) , is de meest efficiënte manier om een grote oogst van theekruid te drogen, die op de planken kan worden geplaatst die nog aan de stengels vastzitten. De bladeren drogen binnen een paar uur, waarna ze worden verwijderd en de stengels naar de composthoop worden gestuurd.
De bekendste manier om dit te doen is om de bladeren te laten drogen tussen de bladzijdes van een zwaar boek. Leg een blad tussen de pagina's van een boek en leg hier vervolgens nog enkele andere zware boeken bovenop, zodat er druk komt te staan op het herfstblad.
Stop de blaadjes in een thee-ei. Overgiet de blaadjes niet met kokend heet water, zo gaan belangrijke stoffen verloren. Met 80-85 graden heet water heb je dit probleem niet. Laat de thee 3 tot 5 minuten trekken.
Lucht drogen
Selecteer bloemstelen van goede kwaliteit en strip de onderste bladeren eraf. Bind ze vast met een elastiekje en hang ze ondersteboven op een plek met weinig licht en goede ventilatie.
Verspreid de gewassen en gedroogde takjes eenvoudig op een bakplaat of in een mandje (bekleed ze met bakpapier, indien gewenst), draai ze een of twee keer om en doe ze twee of drie dagen later losjes in een luchtdichte container. Om thee te zetten, doe je een handvol takjes in een theepot, bedek je ze met kokend water en laat je ze 3 minuten trekken.
Lucht drogen is de zachtste manier om het intense aroma van munt te behouden. Hang de bosjes munt ondersteboven op een warme plek uit de buurt van direct zonlicht – een temperatuur van 20°C is ideaal . Afhankelijk van de dikte van de bosjes kan het twee tot drie weken duren voordat de muntblaadjes helemaal droog zijn.
Ook kun je munt drogen. Gedroogde munt wordt wel minder vaak gebruikt omdat de blaadjes snel versnipperen en de smaak verminderd. Munt kan wel 50 cm hoog worden en groeit vrij snel.
Verse muntthee is simpel om te maken. Giet kokend heet water over theeblaadjes, munt en suiker en laat vier minuten trekken. Schenk de thee in glazen en serveer met verse munt.
Doe een kaneelstokje samen met 1 eetlepel korianderzaad en 4 plakjes gember in een pot.Voeg vervolgens 1 liter kokend water toe.Laat even trekken en zo heb je een heerlijke zelf gemaakte kruidenthee.
Gedroogde bloemen, taken en bladeren kunnen tussen 1 tot 3 jaar goed (mooi) blijven.
Hard water of water met een hoog kalkgehalte kan voorkomen dat planten hun actieve ingrediënten volledig vrijgeven. Voor hete thee, kook water, wacht 30 seconden en strooi de kruiden vervolgens over het water om te laten trekken, of gebruik een infuser. Roer af en toe gedurende 10 minuten of laat het een nacht staan. Zeef het in een kopje en drink het lauw of koud.
Het luchtdroogproces duurt ongeveer een week. Om het droogproces te versnellen, kunt u een dehydrator gebruiken . Leg de kruiden op een vel en droog ze op de laagste stand. Kleine stukjes plantenmateriaal drogen sneller dan grote, houtachtige stengels.
Zet je magnetron op de laagst mogelijke stand.Verspreid je kruiden op een schone, witte papieren handdoek en doe ze in de magnetron.Bedek losjes met een andere handdoek . (De handdoeken helpen het vocht te absorberen dat vrijkomt uit de kruiden als ze drogen.)
Er zijn een paar methoden die gebruikt kunnen worden voor het succesvol drogen van bloemen, grassen, bladeren en/of zaaddozen. Dit zijn persen, begraven en mijn favoriet ophangen . Persen wordt bereikt door verschillende bladeren, bloemblaadjes en andere platte plantendelen tussen verschillende lagen absorberend papier te leggen.
Theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. Het doel van het drogen is om het vochtgehalte terug te brengen tot 4 à 6%. De thee wordt gedroogd om de houdbaarheid te verlengen.
Zowel verse als gedroogde kruiden kunnen worden gebruikt om thee te zetten , en hoewel vers onze persoonlijke favoriet is, hebben droge kruiden hun eigen specifieke voordelen. Verse kruiden zijn geweldig voor het maken van milde, lichte thee, terwijl gedroogde kruiden geweldig zijn om een intensere smaak vast te leggen.
Theeblaadjes hergebruiken
In de keuken: Een theezakje kan je opnieuw gebruiken in de pan met rijst of pasta. Het zorgt voor een extra smaakje aan je maaltijd. Zonnebrand: Koude thee of gekoelde gebruikte theezakjes verzachten de pijn bij kleine brandwonden of verbranding door de zon.
Leg de kruidenblaadjes of takjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.Plaats de bakplaat in een open oven op lage temperatuur — minder dan 180 graden F — gedurende twee tot vier uur . Om te zien of de kruiden klaar zijn, controleer je of de blaadjes makkelijk verkruimelen. Wanneer ze de gewenste knapperigheid hebben bereikt, laat je ze volledig afkoelen.
Om te voorkomen dat je kruiden tijdens het drogen stoffig worden, kun je ze in een papieren zak binden. Hang de kruidenbosjes op de kop in een warme, luchtige plek, waar vocht geen kans krijgt. Het mooiste is, als deze ruimte redelijk donker is, zodat zonlicht geen kans krijgt.