In Europa worden vooral de 5 zuidelijke landen getroffen door bosbranden: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Voor elk van deze landen samen lag het gemiddelde aantal bosbranden tussen 1980 en 2006 rond de 49.000 en de jaarlijkse gemiddelde verbrande oppervlakte bedroeg bijna 500.000 ha.
In totaal is er in 2023 al zo'n 13,2 miljoen hectare aan bos in vlammen opgegaan, een gebied ter grootte van ongeveer Griekenland. Dat is ruwweg 6 keer zoveel als normaal in een heel jaar. Langdurige droogte en hoge temperaturen staan aan de basis van de branden.
In de bossen tussen Chaam en Gilze is maandagmiddag rond drie uur een bosbrand uitgebroken. Niet veel later was de brand onder controle. De brandweer heeft het over een gebied van 100 bij 50 meter dat door de brand verwoest is.
Op het Spaanse eiland Tenerife woeden namelijk hevige bosbranden. Bij het Nationaal Park Teide op het zuidelijke deel van het eiland in de buurt van het bergdorp Vilaflor zijn inmiddels al 1800 hectare bos afgebrand. Ook het Italiaanse eiland Sardinië heeft te kampen met hevige branden door de aanhoudende droogte.
In de Zuid-Franse plaats Saint-André, in de buurt van de stad Perpignan en de badplaats Argelès-sur-Mer, woedt een grote bosbrand. Duizenden bewoners en vakantiegangers zijn geëvacueerd.
UpdateFrankrijk blijft kampen met verwoestende bosbranden. Vanochtend woedden nog verschillende grote branden, in de departementen Gironde, Ardèche, Drôme, Jura, Maine-et-Loire, Izère en de Vogezen. In het departement Gironde, waar de hevigste brand woedt, werden al meer dan 10.000 mensen geëvacueerd.
Meer dan dertig mensen liepen lichte verwondingen op. "We zijn ontzettend geschrokken", zegt Luna Bleyenberg. De Nederlandse verbleef met familie in een huisje aan de rand van camping Les Chênes Rouges in Argelès-sur-Mer. De camping is volledig afgebrand.
Op zondagmiddag heeft een bosbrand in de Franse Pyreneeën door de sterke wind het Spaanse grondgebied bereikt via Portbou in de provincie Girona.
Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt aanhoudende droge hitte tot forse branden, veelal met evacuaties van nabijgelegen gebieden tot gevolg. Sinds begin dit jaar is in heel Europa al een groter gebied getroffen dan in heel 2021. Een overzicht van de (vakantie)landen waar momenteel de grootste branden woeden.
In het westen van Spanje is al ruim 8000 hectare natuur in de as gelegd door bosbranden die maar moeilijk onder controle te krijgen zijn. Zo'n 600 mensen uit dorpen bij de grens met Portugal zijn geëvacueerd sinds woensdagavond. Het vuur ontstond bij de gemeente Pinofranqueado, ten zuidwesten van Salamanca.
Vooral op Sicilië zijn nog branden, maar ook in de zuidelijke delen van het Italiaanse vasteland en op Sardinië. Buiten die drie gebieden zijn er geen bosbranden in Italië, waardoor het ministerie van Buitenlandse Zaken het populaire vakantieland als veilig beschouwt.
Kreta, het grootste Griekse eiland, is vooralsnog brandvrij.
Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. Zo verklein je de kans dat de brand je inhaalt. Help andere mensen naar een veilige plek. Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door.
Voor de bossen in heel Frankrijk was 2022 een rampjaar. In totaal ging 72 duizend hectare bos in vlammen op; zeven keer zoveel als gemiddeld in de afgelopen jaren. Door aanhoudende droogte, hitterecord na hitterecord en een gebrek aan brandweermannen en materialen kon het vuur wild om zich heen grijpen.
Portugal kampt met hittegolf en bosbranden: 1400 mensen geëvacueerd, vuur trekt richting Algarve. Honderden brandweermannen vechten tegen een brand die al vier dagen woedt in het zuidwesten van Portugal. Het vuur teistert de omgeving van Odemira, een klein kuststadje waar ook veel buitenlanders verblijven.
De bosbrand in de omgeving van de stad Alexandroupolis in het noordoosten van Griekenland is momenteel de grootste. Het gaat volgens Eurocommissaris Lenarcic van Crisisbeheer zelfs om de grootste bosbrand die ooit in de Europese Unie heeft gewoed.
Van een paar dorpen in de Turkse provincie Çanakkale is helemaal niets meer over. Alles wat er stond is opgeslokt door natuurbranden. De bewoners zijn ternauwernood ontkomen: ze werden eerder die dag geëvacueerd.
ZAGREB - De brandweer in Kroatië heeft de handen vol aan bosbranden aan de Adriatische kust.Ook op het bij Nederlandse populaire schiereiland Istrië zijn er branden, onder meer bij de historische stad Pula. Mensen in de buurt van de branden hebben hun huis moeten verlaten, slachtoffers zijn er niet gevallen.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
In het zuiden van Andalusië moesten 3000 mensen weg uit dorpen die bedreigd werden door een bosbrand die was begonnen bij het dorp Mijas in de provincie Málaga. Tweehonderd brandweerlieden proberen daar het vuur uit te krijgen, geholpen door 18 vliegtuigen.
Zo'n 140 mensen zijn geëvacueerd vanwege een grote natuurbrand in Catalonië. Het vuur woedt in de buurt van Portbou, vlakbij de grens met Frankrijk.
Sinds donderdag woeden er bosbranden in de buurt van de Spaanse stad Valencia. De branden, die uitbraken in de gemeente Montichelvo, hebben al 2.000 hectare bos in de as gelegd. Zo'n duizend mensen uit verschillende dorpen in het gebied zijn geëvacueerd en verschillende landwegen zijn afgesloten.
Alle elf vermisten zijn omgekomen bij een brand in een vakantiehuis in de Franse gemeente Wintzenheim (vlak bij Colmar in de Elzas). Na uren zoeken zijn ook de laatste twee slachtoffers teruggevonden. De woning werd afgehuurd door een organisatie uit Nancy die zich bekommert om personen met een beperking.
Wildkamperen is op veel plaatsen in Europa nog wel toegelaten, met Scandinavië als het walhalla voor de vrije ziel. In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het Allemansrecht, of ook wel allemannsretten, allemansrätten, jokamiehenoikeus genaamd in het zwierige Scandinavische taaltje ter plekke.
In het zuiden van Frankrijk - in de dorpen Saint-André en Sorède en de badplaats Argelès-sur-Mer - woedden hevige branden afgelopen nacht. Zo hevig dat meer dan 3.000 mensen moesten worden geëvacueerd uit verschillende campings.