Rode wijn en kaasBij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Neem eerst een slokje wijn en werk het Mouse & Grape-proefsysteem hierboven door. Gebruik dan een paletreiniger en doe hetzelfde met de kaas. Neem dan een hap kaas en houd deze in je mond terwijl je een slokje wijn neemt en ze samen kauwt.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn. Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match.
Rode wijn bevat doorgaans meer polyfenol , wat de reden is dat veel mensen kaas eten terwijl ze het drinken. Kaas vermindert ook de zuurheid die sommige wijnen overheerst. Dus door kaas te eten terwijl je wijn drinkt, kun je de tonen en smaken proeven boven het zure, droge gevoel dat je van sommige flessen zou kunnen krijgen.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Witte wijn is gewoon veel geschikter om bij kaas te serveren dan rode . Het mildere bouquet, de zuurgraad en de zoetheid van witte wijnen complementeren kaas beter dan de robuuste tannines en licht metaalachtige smaak van rode wijnen.
De algemene regel is om te combineren op basis van sterkte: champagne/mousserende wijnen met bries, en krachtigere/smaakvollere wijnen met meer smaakvolle kazen . Een zeer sterke wijn zal een delicate kaas overheersen, en vice versa voor een sterke kaas en een delicate wijn.
De fruitige aroma's van deze rode wijn komen het best tot hun recht met een hapje St.Nectaire of Pyreneese schapenkaas . Een Saint-Emilion: Net als de Margaux is de Saint-Emilion een van de prestigieuze wijnen van Bordeaux. Geklasseerde groei of niet, het is een rode wijn met veel finesse.
Tip #1: Combineer wijnen en kazen met gelijke intensiteit .
De delicate smaken van Gruyère zouden overweldigd worden door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon, maar zijn perfect in balans wanneer ze worden gecombineerd met een Pinot Noir. Over het algemeen geldt: wijnen met een ABV van meer dan 14,5% zijn intenser en smaken beter met kazen met een intensere smaak.
Pinot Noir wit, rood of rosé? Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt.
Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Overgebleven/oude, harde kaas kan geraspt worden tot puree of gebruikt worden over pastagerechten of chili .
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
De milde en romige kazen, zoals brie, camembert en dergelijke, passen goed bij iets lichts. Een pils of G&T zou hier goed bij passen. Een frisse witte wijn of een zeer lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is.
Niet-geëikte (of licht geeikte) frisse, textuurrijke, droge witte wijnen zijn een geweldige combinatie met macaroni en kaas. Anders zullen rijpe, sappige rode wijnen met verfrissende zuurgraad het prachtig doen.
Mozzarella en Pinot Grigio
De droge zuurgraad van Pinot Grigio wordt getemperd door zachte, lichtzoete mozzarella. Terwijl tegengestelde smaken een match zijn, zijn kaas en wijn van dezelfde leeftijd ook ideale metgezellen. Pinot Grigio is jong en licht van lichaam, terwijl de meeste mozzarella minder dan een maand rijpt.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.