Naaldhout verschilt van loofhout doordat het sneller groeit en het hout zachter is. Ook heeft het vaak meer tekening en meer noesten dan loofhout. Binnen zien we naaldhout terug op vloeren, wanden en meubels. Denk bijvoorbeeld aan Oostenrijk waar naaldhout veel gebruikt wordt in het interieur.
Met hardhout wordt over het algemeen hout van loofbomen bedoeld en hardhout staat dan ook wel bekend als loofhout. Loofbomen groeien over het algemeen vrij langzaam, waardoor er hout met een hoge dichtheid ontstaat. Niet al het hardhout is ook duurzaam en hard.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Zo is Siberisch Eikenhout sterker dan Eikenhout uit veel andere regio's. Dit komt door de enorme koude temperaturen in Siberië waardoor de Eik langzaam in omvang groeit. De boom wordt hierdoor steviger en het hout dus harder.
Naaldhout vuren en grenen. Naaldhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen en wordt ook wel zachthout genoemd. Het hout bevat vaak hars.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Het heeft een heerlijke geur en is het duurste hout ter wereld: agar. De soorten waar agar van afkomstig is, zijn beschermd. Daarom mag je voor eigen gebruik niet meer dan 24 ml olie, 1 kilo snippers en 2 reeksen kralen meenemen.
Conclusie. Al met al kan er gezegd worden dat er geen houtsoort is die niet werkt. Wel zijn er houtsoorten die minder werken en kunt u het hout beschermen tegen vocht door het te lakken. Hout kunt u zien als een spons.
Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Als deze houtsoorten geïmpregneerd worden en ze worden geverfd of in de beits gezet kunnen ze erg lang meegaan. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal meer maar het is dan ook veel duurzamer.
Het hout wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt vanwege de lichte kleur, sterkte en de hardheid zoals meubelen, vloeren, beeldhouw- en snijwerk, muziekinstrumenten etc. Het mooi getekende hout wordt veel toegepast in de muziekindustrie en in fineer productie.
Hout afkomstig van naaldbomen, wordt geclassificeerd als zachthout.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Beuken is 1% harder dan rood eiken, maar ook 17% minder stabiel.
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.
Eiken heeft een robuuste en rustieke uitstraling, maar kan ook voor moderne meubels gebruikt worden. Daarnaast kun je het ook goed behandelen met diverse kleuren. Door zijn eigenschappen is eiken veruit de meest gebruikte houtsoort voor eettafels.
Iroko hardhout is vermoedelijk de meest gekozen soort hardhout. In het begin is het hout goudbruinig van kleur. Maar mettertijd zal de houtsoort mooi en egaal vergrijzen. Het is een vrij neutrale soort hardhout met geen opvallende structuur of tekening in het hout.
De meest voorkomende houtsoorten voor houten kozijnen zijn Mahonie, Meranti, Accoya, Finti, Merbau, Sapupira en Afzelia. Bij de keuze voor een houten kozijn, is de houtsoort uiteraard van belang. Voor houten kozijnen heb je keuze uit hardhout en zachthout.
Hout beschermen tegen vocht en schimmels
Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg. Vooral bij zachthout is het een veelvoorkomend probleem dat er na een jaar schimmelvorming te ontdekken is op de tuinmeubelen.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.