Een speciaal type buizenversterker is de single-ended buizenversterker. Eigenlijk is dit tevens de moeder(schakeling) van alle buizenversterkers. Single-ended betekent dus letterlijk "enkel geeindigd". Dit slaat op de eindversterkertrap waarin slechts (per stereokanaal) één eindbuis wordt gebruikt voor de versterking.
In de push pull eindtrap lopen de ruststromen van de beide eindbuizen tegengesteld door de primaire wikkelingen van de uitgangstrafo en heffen elkaar zo keurig op. De kern raakt niet meer door de ruststroom gemagnetiseerd, raakt niet meer in verzadiging en kan het nu zonder luchtspleet af.
Natuurlijke klank
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een buizenversterker zo goed (zeg maar: natuurlijk) klinkt. Een andere reden is de veel lagere thermische vervorming van een buis. Thermisch gezien werkt een buis een stuk constanter.
Een hybride versterker combineert de muzikaliteit van de buizenversterker met de power van zijn transistor-broertje tegen een doorgaans lagere prijs dan bij een "volledige" buizenversterker het geval is.
De EVO 400 heeft zich inmiddels bewezen aan luidsprekers van Spendor, Bowers & Wilkins, Focal, PMC en zelfs aan de machtige Dynaudio Confidence 30. Niet voor niets is de PrimaLuna EVO 400 in het tijdschrift Music Emotion genoemd als mogelijk de beste geïntegreerde buizenversterker in zijn prijsklasse.
Klasse A. Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd 'aan', wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt.
Hoe lang buizen mee gaan ligt aan het ontwerp. Voorbuisjes kunnen inderdaad tot 10.000 uur mee gaan. Eind buizen tot 4000 uur maar hoe meer stroom je er doorheen jaagt des te korter de levensduur. Ook continu aan uit zetten is niet altijd bevorderlijk voor de levensduur al is dat niet voor 100% bewezen.
De eindtrap neemt gelijkstroomvermogen op uit een voeding. Onder invloed van het stuursignaal wordt dit gelijkstroomvermogen gedeeltelijk omgezet in wisselstroomvermogen, dat dan wordt afgegeven aan de luidspreker.
Veelal wordt de volgende richtlijn gebruikt: Speel je 2-3 in week op je versterker dan is het aan te raden je eindbuizen eens in de 2-3 jaar te vervangen. De voorversterkerbuizen eens in de 5 jaar. Als een buis echt kapot is, is het natuurlijk betrekkelijk eenvoudig om die te vervangen.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Voor bromfietsen van klasse A heeft u geen rijbewijs nodig. Bromfietsen van klasse B zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45 km/u is.
Re: Dax 50 cc
Als deze bromfiets niet sneller dan 25 km/u rijdt heb je geen rijbewijs nodig. Als deze brommer sneller kan rijden dan 25 km/u en niet sneller dan 45 km/u heb je een rijbewijs A3 (bromfiets) nodig. Als hij sneller rijdt dan 45 km/u heb je een rijbewijs A (motorfiets) nodig.
Optie 2: Rijbewijs AM
Rijbewijs voor bromfiets of scooter kun je behalen vanaf je 16 leeftijd. De motor mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u. LET OP! Je kunt het theorie examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent.
Klasse A versterkers verbruiken in uit-stand ongeveer 50 Watt. De klasse D versterker zonder zware transformatoren opgebouwd kan worden wanneer de voeding van de versterker gebruik maakt van een switching power supply (schakelende voeding).
Een geïntegreerde versterker is een voorversterker en eindversterker in één behuizing. De voorversterker regelt de grootte van het signaal van de bron en geeft de gebruiker de mogelijkheid om te schakelen tussen ingangen en uitgangen. Sommige apparaten hebben een pre-out en some ook een main-in.
Een Digitale Versterker is een versterker die een digitale signaalprocessor (DSP) gebruikt om de geluidssignalen te versterken.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Je kan er best speakers van 1000 watt aanhangen. Als de versterker maar 100 watt levert, weet je zeker dat de speakers nooit defect zullen gaan. Andersom, als je speakers van 50 W aan een 100 W versterker knoopt, zouden ze defect kunnen gaan bij volle belasting. Het enige dat belangrijk is is de weerstand.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
"Haal de kap maareens van je boxen af en zet het geluid hard. Je ziet de conussen bewegen. Vraagje te veel van je luidsprekers, dan kunnen deze los scheuren. Eigenlijk geldt: hoegroter de conus, hoe meer lucht hij kan verplaatsen -en hoe meer geluidsdruk.