Van een klein stukje af en toe gaan ze niet weten waarschijnlijk maar elke week een halve kilo speculaas ( hoe lekker die ook is) is echt geen goed idee. De suikers alleen al verhogen de kans op diabetes op latere leeftijd.
Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.
Rauw varkensvlees, rauwe ham of salami zou je nooit aan je hond moeten voeren. Varkens kunnen onopgemerkt de ziekte van Aujeszky hebben. Een infectie met dit virus is altijd fataal voor honden.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Melk en kaas
Een kleine hoeveelheid melk is goed voor een hond, omdat melk goede stoffen bevat, zoals calcium, fosfor, mineralen en melkeiwitten. Teveel melk kan schadelijk zijn, omdat melk ook lactose bevat. Een overdaad aan lactose kan een laxerende werking hebben.
Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Een tomaat is alleen giftig voor honden, wanneer het nog niet rijp is. Dus de rode vrucht zelf is niet giftig. Een groene tomaat, of een tomaat die nog niet helemaal rood is, is dus wel giftig. Daarnaast zijn de groene gedeeltes van de tomaat giftig.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Het is natuurlijk veel beter om je hond altijd hondenvoer te geven, maar de meeste groenten zijn veilig voor honden. Bloemkool, gekookte aardappelen, spruiten, sperziebonen en wortels zijn maar een paar voorbeelden van veilige groenten.