Ontbijt: snel en makkelijk Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen. De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten.
Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis.
Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat.
Na de maaltijd kun je als toetje een Moscatel bestellen, een typisch Spaanse dessertwijn met krachtige kruidige en zoete smaak. Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Middag snack
Vaak wordt een soort cake, fruittaart of een churro - gefrituurd deeg gedoopt in suiker en gesmolten chocolade - bij de koffie gegeten met een vriend. Het gaat net zo goed om het stillen van je zoetekauw als om gezelligheid en een moment met vrienden.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Ze werken gemiddeld 44 uur per week, terwijl werknemers gemiddeld 37,8 uur per week werken. De werkweek van vier dagen, die gelijkstaat aan 32 uur per week, is de afgelopen jaren in verschillende landen, waaronder diverse bedrijven in Spanje, getest.
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis).
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
Een typische Spanjaard is hoffelijk, trots, enthousiast, ongedisciplineerd, traag, temperamentvol, onafhankelijk, gezelschapsdieren, lawaaierig, eerlijk, nobel, individualistisch, luidruchtig, jaloers, bezitterig, kleurrijk, hartstochtelijk, spontaan, sympathiek, houden van plezier, creatief, gezellig, demonstratief, ...
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Als het gaat om het eten van tapas, zijn er enkele ongeschreven regels. Eet je tapas altijd met een vork of een tandenstoker. Het is onbeleefd om met je handen te eten, tenzij je tapas als broodjes bestelt. Neem kleine hapjes en kauw rustig, zodat je geniet van de smaak van elke tapa.
De Spanjaarden eten telkens 1 bij iedere klokslag tot middernacht. 12 in totaal. De 12 druiven staan voor de 12 maanden van het jaar, iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. Nadat je de laatste druif inslikt, val je elkaar om de hals om Feliz Año Nuevo (gelukkig nieuwjaar) te wensen.
12 druiven
Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.