Een handig ezelsbruggetje voor de draairichting van de deur is het kijken naar de deurscharnieren. Als je bij een dichte deur het scharnier ziet zitten dan draait de deur altijd naar je toe.Zit het scharnier dan rechts?Dan is het een rechtsdraaiende deur.
Voordeur of achterdeur, verschil in draairichting? De meeste voordeuren draaien naar binnen open (L1 of R2) en de meeste achterdeuren naar buiten (L3 of R4).
Als u de scharnieren op de deur ziet zitten dan draait de deur altijd naar u toe. Als de scharnieren zich, kijkend naar de deur, links van u bevinden dan is het een linksdraaiende deur. Als de scharnieren zich rechts bevinden dan spreken we over een rechtsdraaiende deur.
De plek van de scharnieren is belangrijk voor het bepalen van je draairichting. Ga als volgt te werk: ga aan de kant van de deur staan waar je hem naar je toetrekt. Zitten de scharnieren links? Dan heb je een linksdraaiende deur.
Om te weten of je deuren links- of rechtsdraaiend zijn, ga je aan de zijde staan waar de deur naar toe draait. Kijk waar de scharnieren zijn gemonteerd. Zijn deze rechts gemonteerd, dan heb je een rechtsdraaiende deur. Zitten de scharnieren links dan heb je een linksdraaiende deur.
De voordeur naar binnen openen is veiliger
Dan is het makkelijker om de deur snel dicht te duwen dan om hem dicht te trekken. Bovendien bent u minder kwetsbaar achter de deur. U hoeft die maar deels te openen, zeker als u onze inval kierstandbeveiliging installeert.
De draairichting van je deur veranderen? Soms is het handig als een binnendeur naar de andere kant opengaat. Om een naar binnen draaiende deur naar buiten te laten draaien, moet je het hele deurkozijn omdraaien.
Een handig ezelsbruggetje voor de draairichting van de deur is het kijken naar de deurscharnieren. Als je bij een dichte deur het scharnier ziet zitten dan draait de deur altijd naar je toe. Zit het scharnier dan rechts? Dan is het een rechtsdraaiende deur.
Een voordeur zal naar binnen toe opengaan. Andere buitendeuren – zoals de deur van de tuin of het terras – zullen eerder naar buiten toe opengaan. Voor openbare gebouwen geldt ook dat de deuren van een vluchtroute steeds met de richting mee moeten openen.
Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer u aan de kant staat waar de scharnieren zich bevinden (zichtbaar zijn) en u de deur naar u toetrekt/naar binnen opent dan kijkt u of de scharnieren zich links of rechts bevinden. Als de scharnieren links zitten dan is het een linksdraaiende deur.
Met de draairichting, ook wel draai genoemd, wordt aangegeven hoe een deur of een raam opendraait (naar binnen of naar buiten) en aan welke zijde het slot zit (rechts of links, van binnen gezien). Draai 1 en 2 zijn voor naar binnen draaiende ramen en deuren, draai 3 en 4 voor naar buiten draaiende.
Voor het bepalen van de draairichting van een opdekdeur ga je aan de kant staan waar je de deur naar je toe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren aan de linkerkant dan is de deur linksdraaiend. Hangen de scharnieren aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend.
Binnendraaiende linksdraaiende deur
De scharnieren zitten hier rechts (scharnieren aan de binnenzijde). De deurklink komt aan de linker kant van buitenaf gezien. Deze deur draait naar binnen van links naar rechts.
Als de deur naar buiten draait, maakt dat je huis optisch groter, maar het voorkomt ook dat er in één keer een hoop sneeuw in je huis valt als je deur onder de sneeuw zit.
Voor bestaande bouw staat in artikel 2.55 beschreven in welke gevallen een buitendeur naar buiten mag draaien. Dit mag wanneer: de deur hoger ligt dan 4,2 meter boven de weg; de ruimte vóór de deur breder is dan de deurbreedte en geen onderdeel is van een weg voor motorvoertuigen.
Er is geen verplichting voor een voordeur. Wel dient een woning voldoende te ontsluiten zijn via een deur. Dit kan ook een, of meerdere deuren aan de zijkant of achterkant van de woning zijn.
1. In het algemeen kan gesteld worden dat de functie van de deur ook de draairichting bepaalt.In de meeste gevallen geldt dat een voordeur naar binnen toe open gaat. Voor andere buitendeuren zoals de tuindeur of een deur naar het balkon of terras geldt dan juist weer dat deze naar buiten toe open gaat.
Bruikbaarheid. Deuren en draairamen moeten minstens 90 graden open kunnen en daarbij niet gehinderd worden door obstakels. Als deuren tegen andere bouwdelen kunnen slaan, is het raadzaam een deurvanger of deurstopper aan te brengen om beschadiging te voorkomen.
De dagschoot is het slot dat met een deurklink of draaiknop bewogen kan worden. Daar waar de deur in het slot moet vallen zit een schuine kant aan de dagschoot.
Als uw deur deurscharnieren heeft aan de buitenkant, kunt u de scharnierpennen eruit tikken of trekken met een schroevendraaier. Daarna maakt u de deur open bij de scharnieren. U kunt een raampje intikken bij de deur. Kijk echter wel uit als u uw arm er doorheen steekt om de deur open te maken.
De kant van de deur of het raam waar de scharnieren zitten.
Paumelles. Paumelles verschillen van scharnieren, omdat beide bladen uit elkaar gehaald kunnen worden. Een paumelle bestaat uit twee onderdelen, waarbij u het ene onderdeel op de deur monteert en het andere deel op het kozijn. Beide onderdelen kunt u bij het afhangen van de deur eenvoudig in elkaar schuiven.
Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur geheel in het kozijn valt en wordt afgehangen aan scharnieren. Vandaar dat buitendeuren tegenwoordig vrijwel altijd stomp zijn. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelles.
Een taatsdeur is een deur die aan de onder- en bovenkant scharniert. Hij valt niet in een kozijn, maar in een afgewerkte sparing. Je kunt 'm daarom ook aan beide kanten openen. Welk type inrichting je ook hebt: een taatsdeur zorgt voor eenheid.